Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για τον εορτασμό των Θεοφανείων

 

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

 

Μετά τη αιφνίδια  απόφαση της Κυβέρνησης, να τροποποιήσει αρνητικά την ΚΥΑ με υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509) που προέβλεπε τον εορτασμό των Θεοφανείων με τη συμμετοχή συγκεκριμένου αριθμών πιστών, η  Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος:

1.- Εκπλήσσεται για την απρόσμενη απόφαση που πήρε η Κυβέρνηση την τελευταία στιγμή για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

2.- Επισημαίνει ότι, ο  υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα τήρησε, τις μέχρι σήμερα  αποφάσεις της Κυβέρνησης για την  προστασία της υγείας των πολιτών από τον κορωνοϊό είναι σε όλους γνωστός.

3.- Κατανοεί την απόφαση της Ιεράς Συνόδους της αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος την οποία έλαβε σήμερα 4 Ιανουαρίου 2021 γι’ αυτό και:

4.- Ζητά από την Κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή και αν αυτό είναι δυνατόν, να αποσύρει την τελευταία απόφασή της και να επιτρέψει και για την Εορτή των Θεοφανείων τη συμμετοχή πιστών στους Ναούς με τους ίδιους όρους που συνετά δέχτηκε για τις εορτές των Χριστουγέννων και  της Πρωτοχρονιάς.

5.- Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η Καθολική  Ιεραρχία της Ελλάδος, με πόνο ψυχής,  θα δεχτεί και αυτή την απόφαση της Κυβέρνησης και στις Καθολικές Εκκλησίες στην Ελλάδα,  για την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων,  θα τελεσθούν οι  Θείες Λειτουργίες χωρίς τη συμμετοχή πιστών.

6.-Κατέληξε σ’ αυτήν την απόφαση  σκεπτόμενη την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας. Τις  μεγάλες θυσίες που κάνουν οι άνεργοι πολίτες, εργάτες,  εργοδότες και  ελεύθεροι επαγγελματίες, και έτσι όλοι  μαζί,  να συμβάλουμε  στην αποφυγή αφορμών που θα επιδεινώσουν την ήδη  βεβαρυμμένη κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία.

Τήνος 4 Ιανουαρίου 2021

 

Από τη Γραμματεία

της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian