Εορτή της Αγίας Δωρεάς στην Τήνο

tin_agiadwrea

Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011 εορτάσθηκε με ευλάβεια και επισημότητα στην Καθολική Ενορία του Αγίου Νικολάου Χώρας Τήνου η εορτή της Αγίας Δωρεάς του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου.

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος μαζί με τον ιερό κλήρο της Καθολικής Εκκλησίας της Τήνου τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία. Παρέστη ο Αρχιμανδρίτης του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου π. Ιάκωβος Σέττας, Πολιτικές, Στρατιωτικές και Διοικητικές Αρχές της Τήνου και ευλαβείς προσκυνητές από όλες τις Καθολικές Ενορίες της Τήνου, καθώς και αδελφοί Ορθόδοξοι.

Με Λιτανεία, Κλήρος και Λαός πορεύτηκαν από την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου Χώρας στην Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα, συνοδεύοντας την Αγία Όστια (το Σώμα του Χριστού) στην καλαίσθητη Σφαίρα. Η Φιλαρμονική του Π.Ι.Ι. Ευαγγελιστρίας Τήνου με θρησκευτικές μελωδίες συμμετείχε στη Λιτάνευση του Σώματος του Κυρίου. Εμπνευσμένο λόγο εκφώνησε από τον εξώστη της Εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος.

 

Είπε ο Σεβασμιότατος:


«Ο σύγχρονος άνθρωπος ευρίσκεται στη ζωή χωρίς να γνωρίζει από πού έρχεται, πού πηγαίνει και γιατί ζει! Του διαφεύγει το γιατί της ζωής. Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ικανότατος, γνωρίζει τόσα πράγματα, αλλά δε γνωρίζει γιατί ζει! Είναι πολλές οι αντιφάσεις που δημιουργεί στη ζωή του. Ενώ διψά για ζωή, δεν ξέρει να τη ζει, ενώ είναι έτοιμος να υπερασπιστεί μια ζωή με κάθε θυσία, ταυτόχρονα μπορεί να σκοτώσει τη ζωή στα διάφορα στάδιά της με μεγάλη ευκολία. Η καθημερινή ειδησεογραφία, ακόμη και της πατρίδας μας, είναι δυστυχώς πλούσια από παραδείγματα. Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει ότι η ζωή είναι ένα δώρο, ένα πολύτιμο και θαυμάσιο δώρο του Θεού, που οφείλουμε να το σεβόμαστε, να το διατηρούμε και να το τροφοδοτούμε.

            Σήμερα o Ιησούς μέσα από την ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε κατά τη Θεία Λειτουργία μάς μίλησε για τη ζωή. Την αληθινή ζωή.

Ανήκει σε μας να ανακαλύψουμε το νόημα της ύπαρξής μας, εάν θέλουμε να είμαστε όχι απλά όντα, αλλά αληθινά και υπεύθυνα πρόσωπα. Μια ζωή χωρίς νόημα είναι μαρτύριο, έλεγε κάποιος φιλόσοφος. Ίσως το πιο καταπιεστικό φορτίο που οδηγεί την καρδιά του ανθρώπου στο κενό, ενώ προορίζεται για το άπειρο.

Δυστυχώς στη σημερινή εποχή η εσωστρέφειά μας, ο εγωισμός μας, ο εγωκεντρισμός μας επισκιάζουν την παρουσία του Θεού στη γη μας και δημιουργούν το φαινόμενο της έκλειψης του Θεού στη ζωή μας.

Εμείς οι Χριστιανοί γνωρίζουμε πού μπορούμε να βρούμε το αληθινό νόημα της ζωής. Αρκεί να ακούσουμε και να μελετήσουμε το σωτήριο λόγο του Θεού. Το νόημα της ζωής ευρίσκεται στο Μυστήριο της Ευχαριστίας, μέσω του οποίου ο Χριστός μάς προσφέρει τη δική Του ζωή για να αποκτήσει νόημα η δική μας.

            Το Μυστήριο της Ευχαριστίας είναι Μυστήριο πίστεως, αγάπης και αιώνιας ζωής: «όποιος τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου έχει ζωή αιώνια», ακούσαμε σήμερα από το λόγο του Κυρίου.

Ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού από αγάπη για τον άνθρωπο, ενδύεται τα είδη του άρτου και του οίνου, για να μας δώσει να καταλάβουμε ότι Εκείνος είναι η αληθινή τροφή και πόση της ζωής μας. Είναι Εκείνος που ανανεώνει τη φτωχή γήινη ύπαρξή μας. Τον ευγνωμονούμε και τον προσκυνούμε αληθινά παρόντα εδώ στο Μυστήριο της Ευχαριστίας.

Ο Χριστός πολλαπλασιάζεται για να είναι στη διάθεση όλων, ως καθαγιασμένος άρτος της ζωής. Εμείς διψάμε από ζωή κι εκείνος διψά για μας. «Δώσε μου να πιω είπε στη Σαμαρείτισσα και πάνω από το σταυρό επανέλαβε: «διψώ». Διψά την αγάπη μας, διψά τη σωτηρία μας.

Εάν θέλουμε να ζήσουμε σε πληρότητα τη χριστιανική μας ζωή, οφείλουμε να τρεφόμαστε από Αυτόν τον άρτο της ζωής. Στην Ευχαριστία ο Θεός γίνεται μικρός, περιορισμένος, για να επικοινωνήσει με τον άνθρωπο, το μικρό, τον ταπεινό άνθρωπο, αλλά και τον κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως. Ας πάμε μαζί σε Εκείνον, Εκείνος έχει λόγια αιώνιας ζωής, είναι η αιώνια Ζωή. Αν μαζί Τον αναζητήσουμε, τότε μαζί Του αλλά και μεταξύ μας ενωμένοι θα ζήσουμε.

Η μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης κοινωνία στο σώμα και το αίμα του Χριστού, εξασφαλίζει την ενότητά μας με το Θεό και δημιουργεί τη μεταξύ μας ενότητα. Εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή ανθρώπινη ζωή, όχι βέβαια χωρίς προβλήματα, αλλά με τις σωστές λύσεις στα προβλήματα. Αυτή η ζωή βασίζεται στις αρχές του Ευαγγελίου. Ένα Ευαγγέλιο που δεν είναι ένα Βιβλίο, απλώς για ανάγνωση, αλλά ένα Θεανθρώπινο πρόσωπο προς μίμηση. Αν κι εμείς δεν τεμαχίζουμε απλώς τον άρτο αλλά και τεμαχιζόμαστε υπέρ των αδελφών τότε η ζωή μας όχι μόνο αποκτά νόημα αλλά αποκτά το αληθινό νόημα. Αμήν.


Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και της Λιτανείας, προσφέρθηκε κέρασμα από την επιτροπή της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Χώρας Τήνου στην αίθουσα του Αγίου Αντωνίου, ευχόμενοι στον Σεβασμιότατο π. Νικόλαο


Εορτάστηκε η Αγία Δωρεά του Κυρίου στη Στενή Τήνου το Σάββατο 2/6/2011

tin_steni_agiadwrea

Με ευλάβεια και επισημότητα εορτάστηκε από την Καθολική Ενορία του Αγίου Νικολάου Στενής Τήνου, το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011, η Αγία Δωρεά του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου στους πιστούς Του. Οι Εφημέριοι π. Φραγκίσκος Βιδάλης και π. Ρόκκος Ψάλτης τέλεσαν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με συμμετοχή των ενοριτών της Στενής, συγγενών τους και φίλων τους από άλλες ενορίες της Τήνου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε έκθεση του Αγιοτάτου Μυστηρίου του Σώματος του Κυρίου και ακολούθησε η λιτάνευσή Του στους δρόμους του χωριού. Την τελετή παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος Τήνου κ. Αντ. Ξενόπουλος καθώς και Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τήνου. Μετά την τελετή δόθηκε η ευκαιρία στους εορταζόμενους να συναναστραφούν και να ανταλλάξουν απόψεις καθ’ οδόν και στα καταστήματα της γεμάτης ζωντάνια Στενής.

 

Η Αγία Δωρεά στην Καλλονή Τήνου και η επάνοδος του Εφημερίου π. Αντ. Φόνσου

 tin_kalonia_agia_dwrea

Γιορτάστηκε την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 η Αγία Δωρεά του Σώματος του Κυρίου στον ενοριακό Ναό του Αγίου Ζαχαρία Καλλονής Τήνου με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο και τον επανερχόμενο ιερέα π. Αντώνιο Φόνσο, ως εφημέριο και πάλι στην Καλλονή και στα γύρω χωριά. Ενορίτες, συγγενείς και φίλοι τους συμμετείχαν στην τελετή, δοξολογούντες τον Κύριο.

Το Σώμα του Κυρίου (Αγία Όστια) μέσα στην ειδική Σφαίρα, λιτανεύτηκε στους δρόμους του χωριού από το εκκλησίασμα, με τα παιδιά να ραίνουν λουλούδια στο πέρασμά Του. Οι ενορίτες δεχόμενοι με ευχαρίστηση τον π. Αντώνιο ως εφημέριό τους,

tin_kalini_pFons

πρόσφεραν στο τέλος της τελετής γλυκίσματα και το παραδοσιακό ρακί. Συμμετείχαν στην τελετή οι Αντιδήμαρχοι Τήνου κ. κ. Γ. Ζαλώνης και Αντ. Ξενόπουλος, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Λ. Άνδροβικ, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian