Αποδήμησε εις Κύριον ο αδ. Πολύκαρπος Ρούσσος, του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών

adelfos_Polikarpos

O αδ. Πολύκαρπος Ρούσσος,

του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών

Γεννήθηκε στο Μάννα της Σύρου στις 6 Ιουνίου 1915.

Πήγε στη Γαλλία και άρχισε το Δοκίμιό του στο Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών στις 29 Σεπτεμβρίου 1932.

Ένα χρόνο αργότερα κάνει τους πρώτους μοναχικούς του όρκους, ενώ την

1 Αυγούστου 1940, στη Θεσσαλονίκη, κάνει την παντοτινή αφιέρωσή του στο Θεό.

Από το 1933 μέχρι το 1936 κάνει τις πρώτες σπουδές που θα τον οδηγήσουν στην πρώτη διδακτική του εμπειρία στο Οσέρ, το 1937.

Το 1937 φθάνει στη Σύρο και διδάσκει στο Σχολείο Άγιος Γεώργιος μέχρι το 1944.

Από το 1944 μέχρι το 1950 διδάσκει στον Πειραιά.

Το 1950 οι Υπεύθυνοι τον στέλνουν στη Ρόδο και διδάσκει τη Γαλλική γλώσσα έως το 1969. Διευθύνει το Γαλλικό Φροντιστήριο από το 1957 μέχρι το 1963.

Για λόγους υγείας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το 1969 μέχρι το 1972 και στη συνέχεια προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Σύρο, από το 1972 μέχρι το 1975.

Επιστρέφει και πάλι στη Ρόδο το 1975. Είναι υπεύθυνος της Κοινότητας των Αδελφών από το 1980 μέχρι το 1987. Το 1989 ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τον καλλωπισμό του Κτήματος Δελασάλ. Το έτος 2000 μετατίθεται στην Κοινότητα των Αδελφών στη Σύρο όπου και παραμένει μέχρι τον θάνατό του, την Τρίτη 26 Απριλίου 2011.

 

  • Eξόδιος χαιρετισμός του Ηγουμένου των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών στην Ελλάδα, αδ. Φραγκίσκου Βαρθαλίτη:


Μακαριστέ μας Αδελφέ Πολύκαρπε,

     Στη φετινή πανήγυρη του Πάσχα του Κυρίου μας, ευδόκησε ο Θεός Πατέρας να σε καλέσει να πραγματοποιήσεις το δικό σου προσωπικό Πάσχα, δηλαδή το πέρασμά σου από το θάνατο στη ζωή.

     Ένα πέρασμα που ετοιμάστηκε με τη λήψη του Μυστηρίου του Ευχελαίου (Μεγάλη Τρίτη), του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας (Μεγάλη Πέμπτη), με τη συχνή προσκύνηση και ασπασμό του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού (Μεγάλη Παρασκευή), το άκουσμα του χαρμόσυνου μηνύματος της Αναστάσεως (την Κυριακή του Πάσχα)…

     Στην προετοιμασία για τη μεγάλη αυτή στιγμή της ζωής σου συνέβαλαν και η καθημερινή προσευχή σου, η τακτική επίσκεψη στο δωμάτιό σου των συναδέλφων και του βοηθητικού προσωπικού της Μονής, το ενδιαφέρον των συγγενών σου, η ευλογία των ιερέων που ενίσχυσε τις δυνάμεις σου, η προσευχή της συναγμένης Εκκλησίας όταν την Μεγάλη Παρασκευή κατά τη δέηση των πιστών προσευχήθηκε για τους ετοιμοθανάτους !

     Με συγκίνηση αναπολούμε την ωραία πατριαρχική οικογένειά σου που χάρισε στην Εκκλησία όμορφες χριστιανικές οικογένειες και έξι εκλεκτά αφιερωμένα πρόσωπα: έναν ιερέα, δύο Δομηνικανίδες Αδελφές και τρεις Αδελφούς των Χριστιανικών Σχολών.

     Η Αδελφότητά μας σε ευχαριστεί για ό,τι ήσουν και έκανες για μας. Ο Κύριος να σου ανταποδώσει τον μισθό των κόπων σου, μέσα στην απέραντη καλοσύνη του !

     Από τη θέαση του Προσώπου του Θεού το οποίο γεύεσαι τώρα, να ικετεύεις τον Κύριό μας Ι. Χ. να μας ελεεί και να μας ευλογεί για να συνεχίσουμε κι εμείς το έργο του Αγίου Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ που τόσο αγάπησες και διέδωσες: ένα έργο αγάπης και προσφοράς προς τα παιδιά και τους νέους που θα τους διδάξει την άπειρη αγάπη που έχει ο Θεός για τον άνθρωπο.

     Αδελφέ μας Πολύκαρπε, αιώνια να είναι η μνήμη σου μέσα στην χορεία των αγγέλων και των αγίων, προσμένοντας την μακάρια ελπίδα και τον ερχομό μέσα στη δόξα του μεγάλου Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, με την αποκατάσταση των πάντων στο Πρόσωπό Του !

 


Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian