Ειδήσεις από τη Σύρο

syros_out

Αυτή η περίοδος υπήρξε πλούσια σε δραστηριότητες στην καθολική εκκλησία στη Σύρο. Συγκεκριμένα:

Γιορτή της Ιδρύτριας του Τάγματος των Αδελφών του Ελέους  Στις 15 Μαρτίου, οι Αδελφές του Ελέους γιόρτασαν την Ιδρύτρια του Τάγματός τους Αγία Λουΐζα ντε Μαριγιάκ, η οποία είναι και η Προστάτιδα της Κάριτας Σύρου. Οι Αδελφές της Ιεράς Μονής του Ελέους στην Ερμούπολη, Ιερείς, μέλη της Κάριτας και πολλοί πιστοί, προσήλθαν στον ενοριακό ναό της Ευαγγελιστρίας στην Ερμούπολη, όπου συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Εφημέριος π. Ιωάννης Μαραγκός, ο οποίος κήρυξε και το Θείο Λόγο. Ακολούθησε από τις Αδελφές απλή δεξίωση στην ενοριακή αίθουσα. Οι Αδελφές του Ελέους διακονούν στη Μονή τους στην Ερμούπολη, μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του Τάγματός τους, με κύριες υπηρεσίες τη διεύθυνση του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδας» και την επιτέλεση του σπουδαίου φιλανθρωπικού τους έργου, υπηρετώντας τους ηλικιωμένους, επισκεπτόμενες φτωχούς και ασθενείς, συνεργαζόμενες με τον Επίσκοπο και τον Κλήρο της Σύρου, με την Κάριτας και άλλους Θεσμούς και γενικά συμμετέχοντας σε πολλές δραστηριότητες της τοπικής καθολικής Εκκλησίας.

Το Παζάρι της Κάριτας Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Παζάρι της Κάριτας Σύρου σε χώρους του κτιρίου της Καθολικής Επισκοπής στην Ερμούπολη, στους οποίους στεγάζεται η Κάριτας. Το Παζάρι γίνεται κάθε χρόνο κατά την περίοδο της Τεσσαρακοστής και από αυτό διατίθενται διάφορα χρήσιμα είδη ατομικής και οικιακής χρήσης, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων, που στη συνέχεια δίνονται από την Κάριτας, κατά τις περιόδους του Πάσχα και των Χριστουγέννων, σε ευαγή Ιδρύματα και σε αναξιοπαθούντα άτομα και οικογένειες της Σύρου.    

Οι συνάξεις της Τεσσαρακοστής Όπως προβλεπόταν στο πρόγραμμα που είχε εκδοθεί, έγιναν και εφέτος σε όλες τις ενορίες της Σύρου, κατά την περίοδο της Τεσσαρακοστής, οι συνάξεις των ενοριτών γύρω από τον Επίσκοπό μας π. Φραγκίσκο Παπαμανώλη. Στον ενοριακό ναό ετελείτο η ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού και ακολουθούσε συγκέντρωση στην ενοριακή αίθουσα, όπου ο Σεβασμιότατος και ο Εφημέριος έθιγαν θέματα που αφορούσαν άμεσα την Ενορία και για τα οποία γινόταν ευρεία συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων και ακολουθούσε προγραμματισμός δραστηριοτήτων της ενορίας για το άμεσο μέλλον.  

Ομιλίες από τον π. Μιχαήλ Ρούσσο Ο Ιησουίτης Ιερομόναχος π. Μιχαήλ Ρούσσος βρέθηκε αυτό το διάστημα στη γενέτειρά του την Άνω Σύρο και παρουσίασε δυο πολύ ενδιαφέρουσες και επίκαιρες πνευματικές ομιλίες με θέμα «Ποιος είναι ο Χριστός για μένα σήμερα και ποιος είμαι εγώ για Εκείνον». Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην ενοριακή αίθουσα του Αγίου Σεβαστιανού τα βράδια του διημέρου 4 και 5 Απριλίου, με την παρουσία αρκετών ακροατών.

Δραστηριότητες του Συνδέσμου  Όπως κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου τέλεσε επίσημο μνημόσυνο για όλα τα αποβιώσαντα μέλη του. Το μνημόσυνο, στο οποίο συμμετείχαν πολλά μέλη, τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Σεβαστιανού στην Άνω Σύρο από τον εφημέριο π. Νικόλαο Ρούσσο. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε στην ενοριακή αίθουσα η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου, με θέματα τα πεπραγμένα του διοικητικού συμβουλίου κατά το προηγούμενο έτος 2010 και τις προοπτικές για το 2011, τον οικονομικό απολογισμό για το 2010 και τον προϋπολογισμό για το 2011 και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση του Δ. Σ. κατά το έτος 2010. Υπήρξε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε όλα αυτά τα θέματα, τα οποία ενέκρινε παμψηφεί η Γενική Συνέλευση. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση και διάλογος και σε άλλα ενδιαφέροντα, για το Σύνδεσμο, θέματα και η εκδήλωση τελείωσε με τις ευχές του Δ. Σ. προς όλα τα μέλη για ένα καλό, ειρηνικό και Άγιο Πάσχα και με την προσφορά μικρού κεράσματος.            

Πνευματικές Ασκήσεις    Με κύριο θέμα μελέτης τον « ΠΟΝΟ» που συναντά στη ζωή του σε ποικίλες μορφές ο κάθε άνθρωπος, κηρύχθηκαν οι Πνευματικές Ασκήσεις για τους πιστούς, οι οποίες τελούνται κάθε χρόνο κατά την τελευταία εβδομάδα της Τεσσαρακοστής. Οι Ασκήσεις έγιναν στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου, των πατέρων Καπουκίνων, στην Άνω Σύρο, τα βράδια της 11ης και 12ης Απριλίου 2011 και τις κήρυξε ο π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, εφημέριος της ενορίας της Παναγίας της Φανερωμένης. Την Τετάρτη, 13 Απριλίου, τελέστηκε από τον Ηγούμενο της Μονής π. Στέφανο Αρμακόλα, με την παρουσία του Εφημερίου π. Νικολάου Ρούσσου, ο οποίος μίλησε στο εκκλησίασμα, καθώς και του Ιερομονάχου Καπουκίνου π. Γεωργίου Μπάσσου, η παραδοσιακή ακολουθία του Πόνου, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια γίνεται στον ναό του Αγίου Ιωάννου κατά την τελευταία Τετάρτη της Τεσσαρακοστής. Αυτή η ακολουθία είναι αφιερωμένη στον Πόνο της Μητέρας του Ιησού, της Παναγίας, για το Πάθος και το Θάνατο του Υιού της. « Όσο για σένα, της είχε πει ο Συμεών κατά την παρουσία του Ιησού στο Ναό, ο πόνος για το παιδί σου θα διαπεράσει την καρδιά σου σαν δίκοπο μαχαίρι» ( Λκ 2,35).

Υπαίθριος Δρόμος του Σταυρού στη Φανερωμένη  Το βράδυ της τελευταίας Παρασκευής της Τεσσαρακοστής, 15 Απριλίου 2011, τελέστηκε στο Λόφο της Φανερωμένης, όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας, υπαίθριος Δρόμος του Σταυρού. Οι πιστοί πορεύτηκαν τις 14 στάσεις του Ιησού, που αποτυπώνονται σε ανάγλυφες παραστάσεις, που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του δρόμου που ξεκινά από την κεντρική άσφαλτο και καταλήγει στον ναό της Φανερωμένης. Την ακολουθία τέλεσε ο εφημέριος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος και συμμετείχαν Ιερείς, Μοναχοί και πολλοί πιστοί.  

       Την άλλη ημέρα, Σάββατο, ώρα 11 το πρωί, με την παρουσία του Επισκόπου μας π. Φραγκίσκου, Ιερέων, Μοναχών, Κατηχητών, Κατηχητριών και πολλών πιστών, στους οποίους υπερτερούσαν αριθμητικά γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, τα παιδιά των δυο Κατηχητικών Κέντρων της Σύρου, του «Αγίου Γεωργίου»  στην Ερμούπολη και του «Αγίου Παύλου» στην Ποσειδωνία, τέλεσαν το «δικό» τους Δρόμο του Σταυρού στον ίδιο Λόφο της Φανερωμένης. Τα παιδιά, κρατώντας σταυρουδάκια και κείμενα προσευχών που τα ίδια είχαν ετοιμάσει, διάβαζαν τα αναγνώσματα των «στάσεων». Καταλήγοντας στο προαύλιο του ναού της Παναγίας ο Σεβασμιότατος κήρυξε το θείο Λόγο, που βασιζόταν στο πνεύμα και τα μηνύματα των ημερών και που απευθυνόταν κυρίως στα παιδιά, που στο τέλος τα κάλεσε να βοηθήσουν τον εφημέριό τους, ως λειτουργοϋπηρέτες, κατά τις ιεροτελεστίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Η όλη ατμόσφαιρα ήταν πολύ όμορφη και συγκινητική και τη χαρακτήριζε σοβαρότητα και τάξη από τα παιδιά και επιμελημένη οργάνωση από τους υπεύθυνους των δυο Κατηχητικών Κέντρων.

Σύρος 18 Απριλίου 2011

Ισίδωρος Γ. Σαλάχας

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian