Επισκοπή Χίου

Συνεργασία Καθολικής Ενορίας Μυτιλήνης και Κοινότητας Αγ. Αιγιδίου

 

Περίπου 150 εθελοντές της Κοινότητας Αγίου Αιγιδίου, μαζί με ιερείς, εναλλάσσονται στην Μυτιλήνη κάθε μία εβδομάδα τον μήνα Αύγουστο, προσφέροντας την υπηρεσία τους στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λέσβο. Η συνεργασία τους με την καθολική ενορία Μυτιλήνης είναι αρμονική και ρέει απρόσκοπτα για δεύτερη χρονιά φέτος. Η ενορία τούς βοηθά με κάθε τρόπο και εκείνοι βοηθούν την ενορία προσφέροντας το γεύμα κάθε Κυριακή στους Καθολικούς πρόσφυγες που εκκλησιάζονται στο ναό. Περισσότερα...

Σάμος: Η δύναμη της πίστης που εκφράζεται στην Ευχαριστία

Ο τρίτος σταθμός της ποιμαντικής μας πορείας στα τρία ακριτικά νησιά: Χίο-Λέσβο και Σάμο ολοκληρώθηκε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Βαθύ Σάμου.

Περισσότερα...

Η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χίο

Τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου 2019, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χίο από το Σεβασμιότατο Αποστολικό Τοποτηρητή π. Νικόλαο και μαζί του συλλειτούργησαν ο Γενικός Βικάριος της Επισκοπής και ο εφημέριος Χίου και Λέσβου π. Λέων Κισκίνης.

Περισσότερα...

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Λέσβο η Μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου

Με κάθε επισημότητα την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 τελέστηκε η εορτή και πανήγυρη προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου στον ενοριακό μας Ναό στη Μυτιλήνη της Λέσβου, όπου φυλάσσεται απότμημα των ιερών λειψάνων του.

Την παραμονή τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Αποστολικό Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου, Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο και προσευχήθηκαν μαζί του στο ιερό ο Γενικός Βικάριος της Επισκοπής π. Ριχάρδος, ο εφημέριος του Ναού π. Λέων, ο π. Μαρτίνος και ο υποδιάκονος Λεν.

Περισσότερα...

Ωσαννά στον υιό Δαβίδ

 

Στην έξοδο από την έρημο της Τεσσαρακοστής, όπου ακολουθήσαμε τον Διδάσκαλο για 40 ημέρες επιζητώντας να μεταστρέψουμε την καρδιά μας, βλέπουμε τον Ιησού, μετά τη Βηθανία, να κατεβαίνει στα Ιεροσόλυμα από το όρος των Ελαιών.

Η Ιερουσαλήμ του αποκαλύπτεται σε όλο το γοητευτικό της μεγαλείο. Ο Ιησούς ανεβαίνει σ' ένα γαϊδουράκι. Δίπλα του οι μαθητές του, κι ένα πλήθος Εβραίων, μικρών και μεγάλων, που κρατώντας κλαδιά ελιάς και φοινίκων τον επευφημούν ως Μεσσία.

Σε αυτή τη θριαμβική υποδοχή συμμετείχαν και οι ενορίτες της Χίου, σε μια νοητή ευθεία γραμμή που συνδέει το πρώτο εκείνο γεγονός με την Κυριακή των Βαων που γιορτάστηκε κι εφέτος στο νησί της μαστίχας.

Για να προϋπαντήσουν τον Κύριο δεν ήταν τώρα τα παιδιά των Εβραίων, αλλά τα παιδιά από την Ελλάδα κι από άλλες χώρες, πολλών γλωσσών και χρωμάτων, με τους παλαιούς ενορίτες να πλειοψηφούν έναντι των μεταναστών-προσφύγων, οι οποίοι σαφώς ήταν πολύ λιγότεροι από άλλες φορές, κάτι που φανερώνει τη ρευστότητα της μεταναστευτικής κατάστασης, καθώς μεταφέρονται σε χώρους υποδοχής άλλων πόλεων.

Στη Μυτιλήνη, άλλα πάλι παιδιά προϋπάντησαν τον Κύριο μετά βαων και κλάδων, προετοιμαζόμενα καταλλήλως από τον Ιησουίτη ιερομόναχο π. Αντώνιο εκ Βελγίου.

Από τις ακριτικές ενορίες Αγίου Νικολάου Χίου και Μεταστάσεως Θεοτόκου Μυτιλήνης, που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ευρώπης, στην περιφέρεια της Ελλάδας, αλλά στην καρδιά της Εκκλησίας, ευχόμαστε σε όλους ένα καλό και άγιο Πάσχα.

π.Λ

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian