Αρχ/σκοπή Καθ. Αθηνών

Ειδήσεις από την Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών

ath_sint

«Έγινε αίτιος σωτηρίας!» Ομιλία του σεβασμ. Σεβαστιανού, κατά τη Θ. Λειτουργία της Ε' Κυριακής της Τεσσαρασκοστής

 

 Έγινε αίτιος σωτηρίας!

  Όταν κοιτάζομε ένα βουνό, ίσως βλέπομε πολλά βράχια, και νομίζομε ότι το βουνό είναι μόνο βράχια. Αν το κοιτάξομε όμως από μια άλλη πλευρά, ίσως δούμε πολλά δέντρα, ενώ από μια τρίτη πλευρά ίσως δούμε καλλιεργημένες εκτάσεις. Έτσι έχομε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του βουνού.

Το ίδιο και με το Πάσχα. Κατ’ αυτές τις Κυριακές, η Εκκλησία μέσα από τον Λόγο του Θεού, μας βοηθάει να αποκτήσομε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι είναι το Πάσχα του Χριστού, και επομένως τι πρέπει να φροντίσομε ώστε να βιώσομε και εμείς το δικό μας Πάσχα μαζί Του.

Περισσότερα...

«Ο Βαπτισμένος τηρεί τις εντολές του Θεού: ΟΛΕΣ!», Ομιλία σεβασμ. Σεβαστιανού κατά τη Θ. Λειτουργία της Γ' Κυριακής της Τεσσαρασκοστής

 
Ο Βαπτισμένος τηρεί
τις εντολές του Θεού: ΟΛΕΣ!
 
Σας έλεγα κατά τις προηγούμενες Κυριακές ότι η Τεσσαρακοστή είναι μια περίοδος που μάς προετοιμάζει: όχι μόνο να εορτάσομε του ΧΡΙΣΤΟΥ το Πάσχα, αλλά να ζήσομε και ΕΜΕΙΣ ένα δικό μας Πάσχα: να περάσομε από μια κατάσταση θανάτου πνευματικού (μικρού ή μεγάλου), σε μια αναγέννηση, ανάσταση πνευματική!
 
Για να γίνει αυτό, πρέπει να συνειδητοποιήσομε πρώτα: τι σημαίνει είμαι βαφτισμένος, διότι κατά την πασχαλινή Αγρυπνία θα μας καλέσει η Εκκλησία να ανανεώσομε - συνειδητά και υπεύθυνα - τις υποσχέσεις του Βαπτίσματός μας.
 
Το σημερινό μας ερώτημα, λοιπόν, είναι: το Ευαγγέλιο που μας διακηρύττει σήμερα η Εκκλησία - ότι έδιωξε ο Χριστός τους εμπόρους μέσα από τον Ναό -, με ποιον τρόπο μας βοηθάει να συνειδητοποιήσομε: τι σημαίνει είμαι βαφτισμένος; Περισσότερα...

«Τεσσαρακοστή, για να ανανεωθούμε ως βαπτισμένοι!» Ομιλία του σεβασμ. Σεβαστιανού κατά τη Θ. λειτουργία της Τετάρτης των Τεφρών

Τετάρτη των ΤΕΦΡΩΝ 2021

 

Τεσσαρακοστή, για να

ανανεωθούμε ως βαπτισμένοι!

 

Με την Τεσσαρακοστή που αρχίζομε σήμερα, προετοιμαζόμαστε για να εορτάσομε με πνευματικό όφελος το Πάσχα του Ιησού Χριστού.

Εγκαινιάζομε την Τεσσαρακοστή δεχόμενοι στο κεφάλι μας τη στάχτη, και νηστεύομε (δηλαδή λιγοστεύομε το φαγητό μας) σήμερα και τη Μεγάλη Παρασκευή. Η Εκκλησία βεβαίως μάς προτρέπει να ορίσομε, με δική μας πρωτοβουλία, μέσα στην Τεσσαρακοστή, και άλλες μέρες προσωπικής νηστείας και άσκησης.

Κάθε Παρασκευή επίσης τηρούμε εγκράτεια, δηλαδή δεν τρώμε κρέας. Εκείνοι που, για λόγους υγείας ή ηλικίας, πρέπει να φάνε κρέας, ή ταξιδεύουν και δεν έχουν άλλο φαγητό, την ημέρα της Παρασκευής στερούν από τον εαυτό τους κάτι άλλο που τους αρέσει.

Περισσότερα...

«Αυτόν να ακούτε και να ακολουθείτε!», Ομιλία σεβασμ. Σεβαστιανού κατά τη Θ. Λειτουργία της Β' Κυριακής της Τεσσαρασκοστής

 
 Αυτόν να ακούτε και να ακολουθείτε!
 
 Έλεγα, την πρώτη ημέρα της Τεσσαρακοστής, την Τετάρτη των Τεφρών, ότι όλη η φετινή Τεσσαρακοστή, μάς προετοιμάζει για να συνειδητοποιήσομε τι σημαίνει είμαι βαφτισμένος.
Την προηγούμενη Κυριακή, πρώτη της Τεσσαρακοστής, σας έλεγα ότι κατ’ αυτή την περίοδο, ασκούμαστε για να γίνομε πιο πιστοί, για να ζούμε ως Βαπτισμένοι, και έτσι, όχι μόνο να εορτάσομε του Χριστού το Πάσχα, αλλά να ζήσομε και εμείς ένα δικό μας Πάσχα!
 
Τι πρέπει όμως να σκεπτόμαστε, όταν μιλάμε για ΒΑΠΤΙΣΜΑ και για ΠΑΣΧΑ; Περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Σεβαστιανού, Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών

+ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΡΟΔΟΥ

  

 ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian