Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Γεωργίου, Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου Κεφαλληνίας

† Γεώργιος Αλτουβάς

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας

 

"Ο Θεός διάλεξε ό,τι ήταν ανόητο στον κόσμο για να καταντροπιάσει τους σοφούς και ό,τι ήταν αδύναμο στον κόσμο για να καταντροπιάσει τους ισχυρούς. Και όσους δεν έχουν ευγενική καταγωγή στον κόσμο και όσους είναι περιφρονημένοι, διάλεξε ο Θεός, ακόμη και ό,τι δεν υπάρχει για να καταργήσει ό,τι υπάρχει και για να μην μπορεί κανένας άνθρωπος να καυχηθεί ενώπιον του Θεού. Χάρη σ' αυτόν βρίσκεστε εσείς με τον Χριστό Ιησού, ο οποίος έγινε για μας, από τον Θεό, σοφία και δικαιοσύνη και εξαγιασμός και απολύτρωση."

(Α' Κορινθίους 1, 27-30)

Η εορτή του Πάσχα, η εορτή των εορτών, είναι για όλους τους χριστιανούς της υφηλίου, αλλά και για κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ημέρα χαράς και αγαλλίασης, μια ημέρα γιορτής, από την οποία οι καρδιές μας αντλούν παρηγοριά και ελπίδα! Όπως σε κάθε εποχή οι άνθρωποι έρχονταν αντιμέτωποι με απογοητεύσεις, αποτυχίες, ανισότητες, αδικίες, ασθένειες, βία, πολέμους και άλλα δεινά, έτσι κι εμείς σήμερα, συχνά, συναντούμε αυτό το σκληρό πρόσωπο της ζωής, το οποίο για πολλούς είναι η καθημερινότητά τους. Καθημερινά, πολλοί άνθρωποι βιώνουμε το άγχος της ύπαρξής μας που εκδηλώνεται στον αγώνα για επιβίωση, αναζητώντας ένα ήσυχο και ασφαλές λιμάνι να αγκυροβολήσουμε τις προσδοκίες και τα όνειρά μας. Σε αυτή την αρχέγονη επιθυμία του ανθρώπου να βρει την ευτυχία ανάμεσα σε τόσες αντιξοότητες και εμπόδια, ο Θεός μάς αποκαλύπτει ότι υπάρχει ένας δρόμος προς τον ορίζοντα αυτό. Είναι ένας δρόμος τον οποίο Εκείνος μάς υπέδειξε διανύοντάς τον πρώτος. Ο δρόμος αυτός ανατρέπει τα δεδομένα που θεωρούμε λογικά και απόλυτα και μας παρουσιάζει μία διαφορετική θεώρηση της πραγματικότητας που βασίζεται σε μία υπερβατική "λογική". Χάρη σε αυτή τη λογική, ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που αναζητά την ελευθερία του στην απεξάρτησή του από τα υλικά αγαθά και στην έμπρακτη αλληλεγγύη που γεμίζει από χαρά τον δωρητή· ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που είναι πράος, αυτός που αρνείται να καταπατήσει τα δικαιώματα των άλλων· ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που βιώνει τη θλίψη και τον πόνο όχι ως ένα ανυπέρβλητο αδιέξοδο κι έναν ωκεανό απελπισίας αλλά ως βιώματα που σφυρηλατούν τη ψυχή και απελευθερώνουν απίστευτες δυνάμεις καθώς και μια ζεστή παρηγοριά· ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που αναζητά να θρέψει περισσότερο την πείνα του για δικαιοσύνη, για ισότητα, για ειρήνη και για πρόοδο· ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που ελεεί και συγχωρεί· ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που είναι αγνός στην καρδιά γιατί καθετί που θα εξέρχεται από αυτή θα είναι αγνό· ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που καλλιεργεί την ομόνοια και την κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων.

 Το Πάσχα σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της αποκάλυψης του Θεού και της ζωής του ανάμεσα στους ανθρώπους. Για κάθε άνθρωπο ο Θεός στο πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού συμφιλιώνει τα ουράνια με τα επίγεια, καταργεί τον θάνατο με τον δικό Του θάνατο, ανακαινίζει τη ζωή με την Ανάστασή Του και μας καθιστά συγκληρονόμους Του. Ο Αναστημένος Ιησούς σε αυτή την πορεία από τον θάνατο στη ζωή δε μας αφήνει μόνους, δε μας αφήνει ορφανούς. Συμπορεύεται μαζί μας και είναι ο ίδιος η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Είναι Αυτός η παρηγοριά, το καταφύγιο και η δύναμή μας. Η νέα ζωή του Αναστημένου Χριστού που σαν χείμαρρος ξεχύθηκε με το Βάπτισμα μέσα μας και εμείς δεχτήκαμε με πίστη, έχει διάρκεια για όλη την αιωνιότητα. Δεν μας απομένει, λοιπόν, από το να αναλάβουμε στην καθημερινότητά μας ό,τι επέφερε αυτή η δωρεά: να μην ζούμε, απλά, ως άνθρωποι, αλλά ως εκείνοι που έλαβαν τη σφραγίδα του Κυρίου.

Χριστός Ανέστη! Στο τέλος θριαμβεύει η ζωή! Τον τελευταίο λόγο έχει ο Θεός!

 

† Γεώργιος Αλτουβάς

Αρχιεπίσκοπος

 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian