Πίστη & Λόγος

«Πρόελευση του μονογράμματος «IHS» στα Λατινικά: μια Υπόθεση», του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη

 
Στις καθολικές εκκλησίες, στα ιερά άμφια, στα ιερά σκεύη, ως σύμβολο των Ιησουιτών βλέπουμε το μονόγραμμα «IHS». Τι σημαίνει όμως και από πού προέρχεται αυτό το σύμβολο;  Η προέλευση, ή τουλάχιστον η διάχυσή του, έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα. Περισσότερα...

«"Χριστιανική" Οικολογία, Μια απάντηση του Ανατολικού και Δυτικού Χριστιανισμού», του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη

 
Αυτές τις μέρες όλοι είμαστε σοκαρισμένοι εξ αιτίας των βιβλικών καταστροφών που οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει στην Γερμανία. Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τόνισε στους συμπατριώτες του: «Μόνο αν διεξαγάγουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως τις ζούμε σήμερα».
 
Η χριστιανική παράδοση όχι μόνο ήταν και είναι αντίθετη σε κάθε κακοποίηση της Φύσης, αλλά αντίθετα, τη θεωρεί ως ένα ανοικτό βιβλίο στο οποίο βλέπει, με τα μάτια της πίστης, τα αχνάρια του Θεού για να δοξάσει, να υμνήσει και να ευχαριστήσει τον Θεό τον Δημιουργό.
Μετά από αυτά τα τραγικά συμβάντα, μπορεί να είναι χρήσιμο για εμάς τους χριστιανούς, η ανάγνωση του ακόλουθου κειμένου στο οποίο αναλύουμε τη σοφία των Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας και ενός Αγίου της Δύσης, του Αγίου Φραγκίσκου, σχετικά με μια «χριστιανική οικολογία».   

«Η Παναγία, η Πιστή Χριστιανή», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

 
Παραδοσιακά, ο μήνας Μάιος είναι αφιερωμένος στην ευλάβεια της Παναγίας. Θα επιθυμούσα, λοιπόν, στo πλαίσιο αυτών των μελετών σχετικά με την πίστη, να μοιραστώ μαζί σας αυτήν την ομιλία, αν και δε θυμάμαι πότε και σε ποιους την είχα απευθύνει. Πρόκειται για ένα απλό κείμενο, μερικά μέρη του όμως δεν είναι αναπτυγμένα όπως θα έπρεπε, ενώ κάποια άλλα έχουν μία ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Επιτρέψτε μου όμως, έτσι όπως είναι, να το αφιερώσω στην Παναγία ως ελάχιστη ένδειξη αγάπης.    Περισσότερα...

«Ο Ιερός Αυγουστίνος, ο Ερευνητής της Πίστης», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ   
 
O Άγιος Αυγουστίνος (354 – 430), επίσκοπος Ιππώνος, «άφησε βαθύτατα αποτυπώματα στην πολιτισμική ζωή της Δύσης, αλλά, μπορούμε να πούμε, και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σπάνια ένας πολιτισμός συναντήθηκε με μία τόσο μεγάλη   προσωπικότητα, αξιοποιώντας τις ενδόμυχες αξίες της και ταυτόχρονα ανάπτυξε  νέες ιδέες με τις οποίες θα είχαν τραφεί οι μετέπειτα γενεές» (Πάπας Βενέδικτος 16ος). «Μπορούμε να πούμε πως όλη η σκέψη της αρχαιότητας διοχετεύεται στα έργα του Αγίου Αυγουστίνου και από αυτήν προέρχονται τα κινήματα στοχασμού που εμπότισαν και εμπνέουν όλη την μετέπειτα πνευματική ανάπτυξη της Δύσης» (Πάπας Παύλος 6ος).        Περισσότερα...

«Ο Απόστολος Παύλος ο Κήρυκας της Πίστης», του σεβασμ. Ιωάννη Σπιτέρη

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
 
Ο Παύλος γεννήθηκε το 7 ή 8 μ.Χ. στην Ταρσό της Κιλικίας, πλούσια πόλη στα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου. Καταγόταν από ευκατάστατη οικογένεια Εβραίων εμπόρων της Διασποράς. Παράλληλα με το όνομα Σαούλ (Επιθυμητός) του προσέδωσαν το ελληνικό όνομα Παύλος (μικρός, ασήμαντος) συνήθεια των Εβραίων της Διασποράς που ζούσαν σε τόπους με ελληνική παράδοση.
Ο Σαούλ έλαβε μεγάλη μόρφωση. Στη Ραβινική σχολή της Ταρσούς έμαθε τα εβραϊκά της Θρησκείας. Παράλληλα με την πνευματική του μόρφωση έμαθε να εργάζεται και χειρονακτικά. Το αναφέρει σε επιστολή του γραμμένη στην Κόρινθο.
Στην αρχή υπήρξε διώκτης χριστιανών, αλλά, μετά από μια βαθειά εμπορεία του  Αναστημένου Χριστού, πίστεψε σε Αυτόν με μοναδική   πίστη, θέρμη και αγάπη.
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian