ΔΙΕΘΝΗ

«Τα μικρά πράγματα μετράνε», λέει ο νέο-ονομασθείς καρδινάλιος από το νησί της Μάλτας

  • Κατηγορία: ΔΙΕΘΝΗ

Όταν ήταν επίσκοπος της Επισκοπής του Gozo της Μάλτας, ο ονομασθείς Καρδινάλιος Μάριο Grech «ήταν ποιμένας με ένα αυτί που άκουγε» και «μια ισχυρή και προφητική φωνή» για τους φτωχούς και τους μειονεκτούντες /περιθωριοποιημένους ανέφερε άρθρο για εκείνον στους Times της Μάλτας.

Περισσότερα...

Η Εκκλησία είναι δίπλα σας στην κοινή μας προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ήπειρό μας και τον κόσμο

  • Κατηγορία: ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα των Προέδρων των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της ΕΕ:

​​ «Η Εκκλησία είναι δίπλα σας στην κοινή μας προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ήπειρό μας και τον κόσμο»

Το μήνυμα των προέδρων των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη, το οποίο εκδόθηκε 18 Νοεμβρίου, εν όψει της προσεχούς συνόδου του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει τον τίτλο: «Ανάκτηση ελπίδας και αλληλεγγύης». Για πρώτη φορά οι Πρόεδροι των επισκόπων της ΕΕ προτρέπουν από κοινού την «οικοδόμηση της παγκόσμιας αδελφοσύνης που δεν αφήνει κανέναν έξω»,  ξεπερνώντας έτσι «τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19». Η πρόσκληση των επισκόπων είναι «να εκμεταλλευτούμε αυτήν την κρίση για να επιφέρουμε μια ριζική αλλαγή προς το καλύτερο»

Περισσότερα...

Ο Καρδινάλιος της Κινσάσα στο Συμβούλιο του Πάπα

  • Κατηγορία: ΔΙΕΘΝΗ
 
 
Η Αφρική εκπροσωπείται και πάλι στο Συμβούλιο των Καρδιναλίων. Αυτή είναι η κύρια καινοτομία που προκύπτει από τις αποφάσεις που έλαβε ο Πάπας σχετικά με την ομάδα των καρδιναλίων που τον βοηθούν στη διακυβέρνηση της Καθολικής Εκκλησίας και συγκεκριμένα στο έργο σχετικά με το νέο επίσημο Αποστολικό Διάταγμα που αποσκοπεί στην αντικατάσταση του “Pastor Bonus” (Ο καλός Ποιμένας).
 
Το νέο πρόσωπο του Συμβουλίου, το οποίο συμπληρώνει τον αριθμό 7, είναι αυτό του Καρδινάλιου Φριντόλιν Αμπόνγκο Μπεσούγκου, Αρχιεπίσκοπου της Κινσάσα (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), ο οποίος φέρνει έναν αφρικανικό Καρδινάλιο πίσω στην ομάδα μετά την παρουσία του Καρδιναλίου Λόρεντ Μονσενγκκό Πασίνια, ο οποίος είχε αποχωρήσει στο τέλος του 2018 μαζί με τους Cardinals Pell και Errazuriz Ossa.
 
Τα άλλα έξι μέλη έχουν επανεκλεγεί, δηλαδή οι καρδινάλιοι:  Carscar Andrés Rodríguez Maradiaga, αρχιεπίσκοπος της Τεγκουσιγκάλπα (Ονδούρα) και συντονιστής της ομάδας, o Γραμματέας της Αγίας Έδρας Pietro Parolin, Seán Patrick O'Malley, Αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής), Oswald Gracias, Αρχιεπίσκοπος της Βομβάης (Ινδία), Reinhard Marx, Αρχιεπίσκοπος του München und Freising (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας) και Giuseppe Bertello, Πρόεδρος του Κυβερνείου  του κράτους του Βατικανού. Ο Επίσκοπος Marco Mellino είναι ο νέος γραμματέας του Συμβουλίου των Καρδιναλίων, στη θέση του Σεβασμιοτάτου  Marcello Semeraro, τον οποίο τοποθέτησε ο Πάπας στη θέση του Προέδρου της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις υποθέσεις των Αγίων.
 
+Ν/kantam.gr

«Αδελφοί όλοι»: ένα εργαλείο και για την έμπνευση πολιτικών δράσεων της ΕΕ

  • Κατηγορία: ΔΙΕΘΝΗ

Η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ε.Ε. (COMECE) υπογραμμίζει τη σημασία της εγκυκλίου επιστολής του πάπα Φραγκίσκου «Αδελφοί όλοι» (Fratelli tutti) ως οδηγού που δείχνει στην Ευρώπη την πορεία της ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Οι Επίσκοποι της Ευρώπης υποδέχονται την τρίτη εγκύκλιο επιστολή του πάπα Φραγκίσκου για την αδελφοσύνη και την κοινωνική φιλία ως μια νέα πυξίδα χρήσιμη και σε πολιτικό επίπεδο που μπορεί να καθοδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χάραξη πολιτικών.

Περισσότερα...

Ένα χωριό για τα ορφανά της Τανζανίας

  • Κατηγορία: ΔΙΕΘΝΗ
Ο Francesco Testa, ναπολιτάνος καλλιτέχνης και μουσικός, ένιωσε την ανάγκη να δώσει ένα νόημα στην ζωή του μετά από ένα ταξίδι δύο εβδομάδων στην Τανζανία. Έτσι γεννήθηκε το "AfricainTesta", η ένωση που χτίστηκε και που σήμερα χρηματοδοτεί το χωριό που έχει ανατεθεί στις αδελφές του τάγματος των Μικρών ιεραποστόλων της Θείας Ευχαριστίας (PME).
Εδώ μπορείτε να ακούσετε τις κραυγές και το γέλιο των παιδιών καθώς παίζουν μετά το μάθημα. Επειδή το χωριό δεν είναι απλώς ένα κέντρο υποδοχής για παιδιά σε καταστάσεις ιδιαίτερης δυσκολίας, είναι ένας τόπος ζωής, ένα σπίτι. Και επίσης ένα σχολείο, με τους δασκάλους του για να μπορούν τα παιδιά να βρουν μια εργασία όταν μεγαλώσουν. Μια μέρα θα πρέπει να φύγουν από το χωριό, να ανοίξουν τα φτερά τους, να εργαστούν και να στηρίξουν μια οικογένεια. Το έργο του Francesco και πολλών ανθρώπων που τον έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής περιλαμβάνει αυτό: να προσφέρει μια δουλειά που θα εγγυάται ένα αξιοπρεπές μέλλον σε όλα τα παιδιά που θα περάσουν από το χωριό San Francesco. Δύο χρόνια μετά το άνοιγμα, κανένα από τα παιδιά δεν έχει φύγει ακόμα από το χωριό για τον κόσμο της εργασίας, είναι νωρίς. Το παλαιότερο είναι μόλις 12 ετών σήμερα, αλλά το βλέμμα όλων είναι σταθερό στο μέλλον. Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian