Η Αγία Έδρα καταδικάζει τον λαϊκισμό και τη βία κατά των θρησκειών

Ο γραμματέας της Αγίας Έδρας για τις σχέσεις με τα κράτη, ο αρχιεπίσκοπος Paul Richard Gallagher, μίλησε στο Forum της Διεθνούς Συμμαχίας για την «Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας», που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, 16-17 Νοεμβρίου. Το φόρουμ συγκεντρώνει αντιπροσώπους χωρών από όλο τον κόσμο που επιδιώκουν και διασφαλίζουν την προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών, καθώς και ότι μεριμνά για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Η Αγία Έδρα, μέσω του αρχιεπισκόπου Paul Richard Gallagher, καταδίκασε για άλλη μια φορά τη βία κατά των θρησκειών ή πεποιθήσεων, καθώς και μορφές λαϊκισμού και εθνικισμού που θεωρούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες «άλλους» και «εχθρούς».

Η ετήσια εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ συγκεντρώνει αντιπροσώπους χωρών από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θρησκευτική ελευθερία, καθώς και να βρουν τρόπους αντιμετώπισης των θρησκευτικών διώξεων και διακρίσεων παγκοσμίως αλλά και να προωθήσουν έναν μεγαλύτερο σεβασμό και τη διατήρηση της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους. Λόγω της πανδημίας Covid-19, το εφετινό φόρουμ, που διοργανώθηκε από την κυβέρνηση της Πολωνίας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Διαθρησκευτικός και διαπολιτισμικός διάλογος

Μιλώντας στο Φόρουμ τη Δευτέρα (16-11), ο Αρχιεπίσκοπος Gallagher πρότεινε δύο δρόμους για την αντιμετώπιση της βίας κατά της θρησκείας και τις προκλήσεις του λαϊκισμού. «Μια κρίσιμη διάσταση», είπε, «είναι η αναγκαιότητα του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού». Όταν αυτός ο διάλογος πραγματοποιηθεί με ειλικρίνεια και αυθεντικό τρόπο, δεν θα σταματήσει μόνο στην απλή ανοχή, με όλη την αρνητική της έννοια, αλλά θα προχωρήσει πέρα ​​από το να βλέπει τον άλλο όχι ως εχθρό αλλά ως «αδελφό, ίσο σε αξιοπρέπεια. Αυτό, τόνισε, είναι το «είδος διαλόγου που είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση αδελφοσύνης και κοινωνικών φιλιών, τα οποία είναι απαραίτητα για την ειρηνική συνύπαρξη στις πλουραλιστικές μας κοινωνίες».

Πολιτικές αρχές και θρησκευτική ελευθερία

Ο Αρχιεπίσκοπος Gallagher κάλεσε τις πολιτικές αρχές να λαμβάνουν πάντα υπόψη και να σέβονται το θεμελιώδες δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους. Αυτό το δικαίωμα, είπε, έχει τις ρίζες του στην εσωτερική διάσταση του ανθρώπου. Ως εκ τούτου, «οι κυβερνήσεις πρέπει να καλωσορίσουν έναν ανοιχτό διάλογο με ηγέτες όλων των θρησκευτικών προελεύσεων, αναζητώντας αποτελεσματικούς τρόπους για την προστασία, την προώθηση και την εφαρμογή της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων για το κοινό καλό της κοινωνίας, για το καλό κάθε ατόμου και όχι για χειραγώγηση, ως πολιτικό εργαλείο».

Μειονοτικές κοινότητες

Μιλώντας για τη θρησκευτική ελευθερία, ο Αρχιεπίσκοπος Gallagher υπενθύμισε τα λόγια του πάπα Φραγκίσκου από την τελευταία του Εγκύκλιο «Fratelli tutti». Γράφει ο  Πάπας: «Εμείς, οι Χριστιανοί ζητάμε, σε εκείνες τις χώρες όπου είμαστε μειοψηφία, να έχουμε εγγυημένη ελευθερία, ακριβώς όπως όταν και εμείς οι ίδιοι προωθούμε αυτήν την ελευθερία για τους μη χριστιανούς σε μέρη όπου είναι μειονότητα».  «Ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», γράφει ο Άγιος Πατέρας, «δεν πρέπει να ξεχαστεί στο ταξίδι προς την αδελφόσυνη και την ειρήνη». «Είναι θρησκευτική ελευθερία για πιστούς όλων των θρησκειών». (FT, 279). Ο Αρχιεπίσκοπος Gallagher είπε ότι θα ήταν υπέροχο αν άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες μπορούσαν να πουν το ίδιο για τους πιστούς τους όταν είναι μειονότητα.

Θρησκείες και Covid-19

Ο αρχιεπίσκοπος Gallagher  έθιξε επίσης το ζήτημα της ελευθερίας και της θρησκευτικής πρακτικής υπό τους περιορισμούς της πανδημίας Covid-19. Σημείωσε ότι οι διάφοροι περιορισμοί που επιβάλλονται από τα κράτη για την καταπολέμηση της πανδημίας είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην ελευθερία της λατρείας και έχουν περιορίσει τις θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Οι πολιτικές αρχές, είπε, πρέπει να γνωρίζουν τις σοβαρές συνέπειες που μπορούν να έχουν αυτοί οι περιορισμοί στις θρησκευτικές κοινότητες. Αυτές οι κοινότητες, επεσήμανε, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης όχι μόνο με την ενεργή υποστήριξή τους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και από την ηθική υποστήριξη και τα μηνύματα αλληλεγγύης και ελπίδας που εκπέμπουν.

Καθολική πίστη

Μιλώντας από την Καθολική οπτική, ο Αρχιεπίσκοπος Gallagher, υπογράμμισε ότι η πρόσβαση στα Μυστήρια είναι «απαραίτητη υπηρεσία». «Η ελευθερία της λατρείας», τόνισε, «δεν εξαρτάται από την ελευθερία του συνέρχεσθαι, αλλά αποτελεί ένα ουσιαστικό μέρος της θρησκευτικής ελευθερίας». «Ενώ επιδιώκουμε να προστατεύσουμε ζωές από την εξάπλωση του ιού», είπε, «δεν πρέπει να θέσουμε την πνευματική και ηθική διάσταση του ατόμου ως δευτερεύουσας σημασίας της γήινης ύπαρξης μας.

Πηγή: Vatican News

 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian