Menu Content/Inhalt
Κεντρική Σελίδα arrow Αρχιεπισκοπή Κερκύρας arrow - Ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης στην Ποντιφική Ακαδημία Θεολογίας
- Ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης στην Ποντιφική Ακαδημία Θεολογίας PDF Εκτύπωση E-mail

Από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2010 συνεδρίασε στη Ρώμη το 5ο Διεθνές Φόρουμ των Μελών της Ποντιφικής Ακαδημίας Θεολογίας στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας και Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης π. Ιωάννης Σπιτέρης, ως τακτικό μέλος, είχε προσκληθεί να συμμετάσχει.



 

Η Ποντιφική Ακαδημία ιδρύθηκε στη Ρώμη και ο πρώτος της Κανονισμός εγκρίθηκε από τον Πάπα Κλήμεντα ΧΙ το 1718, ο οποίος τη χαρακτήριζε «έδρα των ιερών πειθαρχιών και τροφό των ευγενών πνευμάτων». Λίγα χρόνια αργότερα, ο Πάπας Βενέδικτος ΧΙΙΙ, ανανέωσε το Καταστατικό της Ακαδημίας η οποία όμως ατόνησε τα χρόνια που ακολούθησαν.


Στις 28 Ιανουαρίου 1999 ο Μακαριστός Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ ανασύστησε την Ακαδημία και με το Motu Proprio: «INTER MUNERA ACADEMIARUM» επικύρωσε το νέο της Καταστατικό που προέβλεπε την συμμετοχή και αντιπροσώπευση όλων των ειδικοτήτων της θεολογίας σε αυτήν. Σκοπός της Ακαδημίας έγινε όχι μόνο η εμβάθυνση στα διάφορα θεολογικά θέματα, αλλά η παρουσίασή τους μέσα από μία ανανεωμένη προοπτική για το σύγχρονο άνθρωπο και τα προβλήματά του. Έκτοτε αντιμετωπίζει με επιστημονικότητα τα διάφορα θεολογικά ζητήματα που προκύπτουν, ενθαρρύνει όμως και μία φιλοσοφική ανθρωπολογία καθώς και μία μεταφυσική του καλού, δημιουργώντας ένα διάλογο μεταξύ της Θεολογίας και κυρίως της Καθολικής Θεολογίας με τα σύγχρονα φιλοσοφικά ρεύματα. Παροτρύνει δε τα Μέλη της Ακαδημίας να δώσουν μέσα από το έργο τους την μαρτυρία ότι η λογική και η πίστη δεν βρίσκονται σε αντίφαση, ούτε σε ανταγωνισμό.


 

  Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου τα μέλη της Ακαδημίας έγιναν δεκτά από την Α.Α. τον Πάπα Βενέδικτο ΧVI, όπου στη βαρυσήμαντη προσφώνησή του, ανέπτυξε το θέμα «Το Φως του Χριστού ως μυστήριο, εμπειρία και προοπτική μέσα στην Εκκλησία: το Φως των Εθνών». Στο τριήμερο που έλαβε χώρα στο Βατικανό, συμμετείχαν τα τακτικά και επίτιμα μέλη της Ακαδημίας απ’ όλες τις Ηπείρους, ο Αρχιεπίσκοπός μας δε Ιωάννης παρουσίασε την υπό έκδοση μελέτη: «Το φως στην πνευματικότητα και στη θεολογία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κυρίως μέσα στην Παλαμική Θεολογία». Ο Σεβασμιότατος Ιωάννης εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Θεολογίας το 1999, όταν υπηρετούσε ως Καθηγητής σε διάφορα Ποντιφικά Πανεπιστήμια.

 

Στην Αγία Έδρα, εκτός από αυτήν την Ακαδημία, υπάρχουν και άλλες Ακαδημίες σημαντικές και ιστορικές, όπως είναι η Ακαδημία των Επιστημών της Αγίας Έδρας, των Φυσικών Επιστημών, της Λατρείας των Μαρτύρων των πρώτων χριστιανικών χρόνων, η Ακαδημία για την υπεράσπιση της ζωής, η Εκκλησιαστική Ακαδημία και η Ακαδημία του Αγίου Θωμά του Ακινάτη.


 
< Προηγ.   Επόμ. >