Η πανδημία είναι μια αφορμή για να καταλάβουμε την αξία της αδελφοσύνης

Αν και η πανδημία του κορονοϊού που μαστίζει τον κόσμο αναδεικνύει την αδυναμία της ανθρώπινης ζωής, αποτελεί επίσης ευκαιρία για τους ανθρώπους να ενωθούν με αλληλεγγύη.

«Όλοι οι άνθρωποι, πιστοί ή όχι, είναι η κατάλληλη στιγμή να κατανοήσουμε την αξία της αδελφοσύνης, του να είναι είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ μας», ανέφερε σε δήλωσή του, την Τετάρτη 11 Μαρτίου, ο καρδινάλιος Τουρκσόν, επικεφαλής του Οργανισμού της Αγίας Έδρας για την Προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

Βρισκόμαστε σε «μια εποχή κατά την οποία, στον ορίζοντα της πίστης, η αξία της αλληλεγγύης που πηγάζει από την αγάπη που θυσιάζεται για τους άλλους, μας βοηθά να δούμε τον "άλλο" - άνθρωπο, λαό ή έθνος - όχι απλά ως μέσο, αλλά ως "ομόλογό μας" έναν "βοηθό", που έγινε για να μοιραστεί μαζί μας το δείπνο της ζωής στο οποίο είναι προσκεκλημένοι εξίσου όλοι οι άνθρωποι από τον Θεό», έγραψε.

Ο Τουρκσόν ανέφερε ότι στην Ιταλία και σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλοί βιώνουν «ημέρες μεγάλης ανησυχίας και αυξανόμενης αγωνίας» σε μια εποχή όπου η «ανθρώπινη ευθραυστότητα και αδυναμία» είναι ιδιαίτερα ορατή λόγω της πανδημίας.

Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρόσθεσε, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες που προσπαθούν να περιορίσουν τον ιό «τονίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τις σοβαρές ανισότητες που χαρακτηρίζουν τα κοινωνικοοικονομικά μας συστήματα».

«Αντιμέτωπη με αυτό το εύρος ανισοτήτων, η ανθρώπινη οικογένεια έχει την πρόκληση να αισθανθεί και να ζήσει πραγματικά ως αλληλεξαρτώμενη και αλληλένδετη οικογένεια», ανέφερε ο Γκανέζος καρδινάλιος. «Ο επιπολασμός του κορονοϊού δείχνει αυτή την παγκόσμια έννοια, έχοντας αρχικά επηρεάσει μόνο μια χώρα και στη συνέχεια επεκταθεί σε κάθε μέρος της υφηλίου».

Απευθυνόμενος στην έλλειψη λειτουργικών συνάξεων, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου της Τεσσαρακοστής, ο Τουρκσόν είπε ότι οι Καθολικοί καλούνται αυτή τη φορά «σε ένα ακόμα βαθύτερο ταξίδι σε αυτό που συντηρεί την πνευματική ζωή: προσευχή, νηστεία και φιλανθρωπία».

«Εάν δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε στις συνάξεις μας για να ζήσουμε μαζί την πίστη μας όπως συνήθως, ο Θεός μας προσφέρει την ευκαιρία να διευρύνουμε τον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε νέα παραδείγματα και να ανακαλύψουμε ξανά την προσωπική μας σχέση μαζί Του», ανέφερε ο καρδινάλιος.

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian