Καθολικές Οργανώσεις συνεχίζουν να πιέζουν για την προστασία της δημιουργίας

Με συμβιβαστική συμφωνία ολοκληρώθηκε στη Μαδρίτη η 25η ετήσια Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα γνωστή και ως COP 25. Η ατολμία που επέδειξαν οι μεγάλες χώρες στην λήψη δραστικών μέτρων προκάλεσε επικρίσεις από τις μικρότερες χώρες αλλά και ακτιβιστές για το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα μια ακόμα αναβολή για τις βασικές αποφάσεις για αργότερα αφού όλες οι χώρες θα πρέπει να προβούν σε νέες δεσμεύσεις για το κλίμα μέχρι την επόμενη μεγάλη σύνοδο στη Γλασκώβη τον επόμενο χρόνο.

Οι Καθολικοί ακτιβιστές για την προστασία της δημιουργίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά δεσμεύθηκαν να εντείνουν την πίεσή τους για διεθνή δράση.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ των αιτημάτων των απλών ανθρώπων στους δρόμους και του τρόπου δράσης των κυβερνήσεων», λέει η Τσιάρα Μαρτινέλι, ανώτερη σύμβουλος του CIDSE, της διεθνούς οικογένειας καθολικών οργανώσεων κοινωνικής δικαιοσύνης που εργάζονται για να προωθήσουν αλλαγές που θα τερματίσουν τη φτώχεια και τις ανισότητες, τις συστημικές αδικίες, την ανισότητα, τη καταστροφή του περιβάλλοντος και να προβάλουν δίκαιες και περιβαλλοντικά βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

«Ήρθαμε όλοι εδώ με ελπίδα και ενέργεια, ενθαρρυμένοι από τη μεγάλη κινητοποίηση των νέων τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ανακαλύψαμε ότι όλοι απλά διαπραγματεύονταν για τα δικά τους συμφέροντα. Δεν είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις τα εμπόδια που παρουσιάζονται από μεγάλους παράγοντες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία και η Ιαπωνία».

Όπως λέει η Μαρτινέλι, οι Καθολικές ομάδες και οργανώσεις στέκονται δίπλα στις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου, και προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η «φωνή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» θα ακούγεται στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, προσθέτει ότι το CIDSE και άλλοι οργανισμοί θα επανεξετάσουν τους τρόπους διεξαγωγής της καμπάνιας ευαισθητοποίησης μπροστά στην αποτυχία της COP25 να εξασφαλίσει σταθερές δράσεις.

Η Μαρτινέλι είπε ότι, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι Καθολικές οργανώσεις έπρεπε να ανταγωνιστούν τις εμπορικές εταιρείες και άλλους «πολύ ισχυρούς παράγοντες που μιλούν μια εντελώς διαφορετική γλώσσα», προσθέτοντας ότι η «μεγάλη πρόκληση» για το 2020 θα είναι να πείσουν τις κυβερνήσεις «να ακούσουν τους ανθρώπους, και όχι ομάδες συμφερόντων».

«Φυσικά, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για το πόσο μας ακούνε πραγματικά οι κυβερνήσεις ούτως ή άλλως, αλλά τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εάν δεν ήμασταν εδώ», είπε. «Οι προσπάθειές μας έχουν πλέον ξεκινήσει εκ νέου για να διατηρήσουμε την πίεση και να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες πριν την επόμενη σύνοδο. Οι άνθρωποι στους δρόμους έχουν ήδη κινητοποιηθεί, και χρειαζόμαστε τη θεσμική Εκκλησία να μας βοηθήσει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να κάνουν τις σωστές πολιτικές επιλογές».

 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian