Ημέρα Μαρκελλίνου Champagnat

Τα μαριανά έργα στην Ελλάδα, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν καθιερώσει μια ημέρα, που είναι αφιερωμένη στη γνωριμία με την προσωπικότητα του Αγίου Μαρκελλίνου και την αποστολή των Μαριανών Αδελφών στον κόσμο σήμερα. Εφέτος, η ημέρα αυτή ήταν η Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και εορτάσθηκε με ποικίλες δραστηριότητες στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης και στο κοινωνικό κέντρο «Καρδιά Χωρίς Σύνορα». Στόχος της εκδήλωσης είναι, μέσα από δράσεις κατάλληλα προσαρμοσμένες για τα παιδιά όλων των βαθμίδων, να παρακινηθούν οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα το όραμα και το έργο του πατέρα Champagnat και των Μαριανών Αδελφών. Πηγή έμπνευσης για τον εορτασμό αυτό αποτελεί η συνάντηση του Αγίου Μαρκελλίνου με τον Jean-Baptiste Montagne τον Οκτώβριο του 1816.

Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα της φετινής Ημέρας Champagnat ήταν «Τώρα… είναι η σειρά σου!» και ήταν εμπνευσμένο από το ποιμαντικό θέμα «Τώρα», που μελετούν κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020 όλα τα μαριανά εκπαιδευτήρια της Ευρώπης. Τα παιδιά παρακολούθησαν σχετική προβολή, συμμετείχαν σε συζητήσεις, αντάλλαξαν απόψεις και προβληματίσθηκαν για τους τρόπους με τους οποίους ο Μαρκελλίνος ενήργησε άμεσα, προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των παιδιών και των νέων της εποχής του και να τους προσφέρει χριστιανική διαπαιδαγώγηση. Μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι εκπαιδευτικοί παρακίνησαν τα παιδιά να γίνουν τώρα οι πρωταγωνιστές της ζωής τους, ακολουθώντας το παράδειγμα του Αγίου Μαρκελλίνου. Αφετηρία για τον προβληματισμό τους αποτέλεσαν οι ακόλουθες ερωτήσεις: «Πώς συνεχίζει να είναι επίκαιρο ΤΩΡΑ το όραμα του Μαρκελλίνου; Με ποιους τρόπους προσπαθούμε εμείς να πραγματοποιήσουμε ΤΩΡΑ αυτό το όνειρο;».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα παιδιά έλαβαν μέρος σε πολλές δράσεις και εμβάθυναν στις μαριανές αξίες. Οι μαθητές των Δημοτικών των μαριανών σχολείων φύτεψαν δέντρα και λουλούδια, για να βοηθήσουν ΤΩΡΑ στην προστασία του πλανήτη, προσέφεραν τρόφιμα σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη και παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινότητά τους. Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου κλήθηκαν επίσης να ενεργήσουν ΤΩΡΑ, να υπερβούν εμπόδια που υπάρχουν σήμερα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας. Με τις απαντήσεις και τις εικαστικές τους δημιουργίες, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν το όραμα του Μαρκελλίνου και να δράσουν, για να δημιουργήσουν έναν πιο δίκαιο και αλληλέγγυο κόσμο, κυρίως για εκείνους που υποφέρουν. Τέλος, τα παιδιά εξέφρασαν τη δέσμευσή τους με τρόπο συμβολικό στην αυλή του σχολείου: οι μαθητές του Δημοτικού «Άγιος Διονύσιος» σχημάτισαν τη λέξη ΤΩΡΑ, ενώ οι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου της Λεοντείου Σχολής Αθηνών σχημάτισαν μια μεγάλη μαριανή καρδιά.

Ευχή όλων μας είναι οι δράσεις αυτές να βοηθήσουν τα παιδιά να βιώσουν βαθύτερα το μαριανό όραμα, που θα αλλάξει τον κόσμο τους και θα τα οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Και του χρόνου!

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian