Ο Πάπας και τα λαϊκά κινήματα της Εκκλησίας

 


Αυτές τις μέρες παρουσιάσθηκε στη Ρώμη ένα βιβλίο με τα μηνύματα και τα γραπτά κείμενα του Πάπα Φραγκίσκου σε διεθνείς συναντήσεις λαϊκών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής, από το 2014 ως σήμερα. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα   να δώσω μερικές πληροφορίες για την ενδιαφέρουσα αυτή πραγματικότητα της εκκλησίας μας.

Εκτός από τα μοναχικά τάγματα στην Καθολική Εκκλησία υπήρχαν πάντα   και λαϊκά κινήματα. Είτε εμπνεόμενα από ιδρυτές ταγμάτων π.χ. Άγιος Φραγκίσκος ή Άγιος Ιγνάτιος Λογιόλα είτε έχοντα ως ιδρυτή κάποιον ιερέα π.χ. “Κοινωνία και Απελευθέρωση” στην Ιταλία είτε έχοντα ως ιδρυτή απλό λαϊκό που κατάφερε να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους στο όραμά του. Συχνά από λαϊκά κινήματα προέκυψε και κλάδος ιερατικής ή μοναχικής ζωής εντός του κινήματος, όπως      στα τρία σημαντικότερα, κατά την άποψή μου, ευρωπαϊκά κινήματα με λαϊκό πρωτεργάτη: την κοινότητα Αγίου Αιγιδίου, που ίδρυσε ο καθηγητής Andrea Riccardi, την κοινότητα των Φοκολάρε που ίδρυσε η Chiara Lubich, αμφότεροι Ιταλοί και τη Νεοκατηχουμενική Πορεία με συνιδρυτή τον ισπανό πρώην ζωγράφο Kiko Arguello.

Οι Πάπες, μετά τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού στηρίχθηκαν και σε λαϊκά κινήματα για να φέρουν το νέο πνεύμα της Συνόδου στον καθολικό κόσμο. Οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις αλλά και οι αντίστοιχες απόψεις και επιδιώξεις  των  ιδρυτών, ιερωμένων, λαϊκών ή υπό τη σκέπη τάγματος, προσανατόλισαν τα λαϊκά καθολικά κινήματα σε διαφορετικά πεδία δράσης και τα κατέταξαν σε αντίστοιχα ιδεολογικά ρεύματα: συντηρητικά ή μεταρρυθμιστικά, έντονα καθολικά ή περισσότερο οικουμενικά κλπ

Ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανώς υποστηρίζει τη δράση των καθολικών κινημάτων και δεν έχει ενδοιασμούς αν δεν ταιριάζουν στις δικές του “φιλοσοφικές” απόψεις. Είναι όμως ξεκάθαρος ότι η δράση τους πρέπει να συμβαδίζει με το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της καθολικής Εκκλησίας: με διαφάνεια, προς όφελος της νεολαίας και των πιο αδυνάτων χωρίς προσηλυτισμό, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στις τοπικές εκκλησίες...

Στο πλαίσιο αυτό π.χ. έχει βρεθεί συναντίληψη στον τρόπο δράσης της “Comunione e Liberazione” η οποία αποφεύγει πλέον να αναμιγνύεται άμεσα στην πολιτική ζωή της Ιταλίας και η δράση της στο χώρο της νεολαίας, των επιχειρήσεων και υπέρ των προσφύγων έχει την εκτίμηση του Φραγκίσκου ή υπάρχει αρμονία στον τρόπο διάδοσης του ευαγγελικού μηνύματος από χιλιάδες οικογένειες της Νεοκατηχουμενικής Πορείας σε όλο τον κόσμο “χωρίς προσηλυτισμό, αλλά μέσω της μαρτυρίας“ και χωρίς συγκρούσεις με τοπικούς Ιεράρχες και κοινότητες, όπως στο παρελθόν. Ή, όπως είχε πει και ο Πάπας Βενέδικτος: “Η Εκκλησία δεν αυξάνει με τον προσηλυτισμό αλλά επειδή τραβά την προσοχή, επειδή εκτιμάται από τον κόσμο”.

Εκτιμώντας αυτή την μαρτυρία ο Πάπας, ο οποίος δέχθηκε πρόσφατα σε ιδιωτική ακρόαση τον Kiko Arguello και τους συνεργάτες του στη Διοίκηση της Ν.Π., π. Mario Pezzi. Ιταλό και Maria Ascension Romero, ισπανίδα, λαϊκή αποδέχθηκε, για πρώτη φορά, να ιδρυθεί Διεθνές Σεμινάριο ιερατικής επιμόρφωσης, στη νήσο Μακάο, που θα διευθύνεται από το καθολικό αυτό Κίνημα, το οποίο θα είναι υπό την αιγίδα της ίδιας της Αγίας Έδρας και όχι της τοπικής Ιεραρχίας, όπως συνέβαινε ως τώρα για όλα τα Σεμινάρια ιερέων.   

               

Πληροφορίες από VaticanNews και Vatican Insider

Στη φωτογραφία ο ιδρυτής της Νεοκατηχουμενικής Πορείας

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian