Ανθρωπιστικοί διάδρομοι αντί για παράνομη διακίνηση ανθρώπων

  

Διεθνείς οργανώσεις της καθολικής Εκκλησίας, όπως η Κάριτας και η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τα ευρωπαϊκά κράτη μεγαλύτερη ευελιξία απέναντι σε πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο ζωής. Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Μιλάνο, από την Ιταλική Κάριτας, ένας απολογισμός των «ανθρωπιστικών διαδρόμων» σε ισχύ στην Ιταλία από το 2015 και με επίσημη συμφωνία κράτους – καθολικής ιεραρχίας από το 2017.     

                Από το Νοέμβριο 2017 ως τον Ιανουάριο 2019 η κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, υλοποιώντας τη συμφωνία από την πλευρά της Ιεραρχίας, κατάφερε να φέρει στην Ιταλία, με ανθρωπιστική βίζα, 500 άτομα που είχαν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Τα περισσότερα ζούσαν σε καμπ προσφύγων σε Τουρκία, Ιορδανία και Αιθιοπία. Η επιλογή τους έγινε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για Πρόσφυγες. Φιλοξενήθηκαν από 47 περιφερειακές Κάριτας, 17 διοικητικές Περιοχές και 87 Δήμους της χώρας.

        «Ενσωμάτωση για να καταπολεμηθεί η παρανομία» είναι η επιδίωξη του προγράμματος. Οι τοπικές αρχές και οι πολίτες συνεργάστηκαν για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να λάβουν νομιμοποιητικά έγγραφα, να βρουν σπίτι, να πάνε τα παιδιά τους σχολείο, να λάβουν επαγγελματική εκπαίδευση για να μπορέσουν να βρουν εργασία… Η πλειοψηφία των προσφύγων ήταν από Ερυθραία, Νότιο Σουδάν, Σομαλία, Συρία, Ιράκ.

        Ο Διευθυντής της Κάριτας του Μιλάνου, Luciano Gualzetti έθεσε ξεκάθαρα τον προβληματισμό: «Πρέπει να αναρωτηθούμε αν επιθυμούμε μια ζωή ανάμεσα σε τείχη και κλειστά λιμάνια ή να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι άλλοι, οι ξένοι, οι πρόσφυγες να μη γίνουν όπως εμείς αλλά τμήμα της κοινωνίας μας…».

        Δύσκολη αλλά πιο ρεαλιστική προοπτική από όσες ήδη εφαρμόζονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

δικηγόρος

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” της Καθολικής Εκκλησίας

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian