Σχετικά με την ανησυχητική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Καταλονία

Σχετικά με την ανησυχητική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Καταλονία

Σημείωμα της Γενικής Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Ισπανίας

Σχετικά με την ανησυχητική πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Καταλονία, η Γενική Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης, με την επιθυμία να προτείνει μερικά λόγια που ευνοούν την ειρήνη και την κατανόηση, δηλώνει:

  1. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή, βαθιά και πολύπλοκη πολιτική σύγκρουση, που βιώνεται με έντονο πάθος και αυξανόμενη ένταση. Στη δημοκρατία, όλες οι πολιτικές θέσεις, ανεξαρτήτως βαθμού επιτυχίας ή σφάλματος, είναι νόμιμες εφόσον διατυπώνονται με ειρηνικό τρόπο και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  2. Δεδομένου ότι πρόκειται για πολιτική σύγκρουση, είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να επιλυθεί μονομερώς με την επιβολή οποιουδήποτε μέρους, αλλά μόνο με σταθερές και ουσιαστικές συμφωνίες εντός όλων των δημοκρατικών θεσμών που εμπλέκονται νομικά, με βάση το διάλογο , τη δημοκρατία και την ειλικρινή ανοιχτοσύνη στην αλήθεια που υπάρχει σε κάθε θέση.
  3. Ως εκ τούτου, επιθυμούμε να απευθυνθούμε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ομάδες και, ιδιαίτερα, στους ηγέτες πολιτικών κομμάτων και θεσμών στην Καταλονία και στην Ισπανία. Και παροτρύνουμε, με τον μέγιστο επείγοντα χαρακτήρα, να ξεκινήσει ένας πολυμερής, βαθύς, ήρεμος και ειλικρινής διάλογος, χωρίς όρους ή αποκλεισμούς, που θα αφήνει κατά μέρος οποιοδήποτε προσωπικό ή παραταξιακό ενδιαφέρον, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη, δημοκρατική, διαρκής πολιτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση για την προώθηση του κοινού καλού, του σεβασμού και της αδελφοσύνης μεταξύ ανθρώπων και λαών. Όλα τα φόρουμ συζητήσεων που ανοίγουν σε ένα κλίμα διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να συμβάλουν στη λύση. Η Γενική Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Ισπανίας αναλαμβάνει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να καταστήσει δυνατό αυτό το διάλογο.
  4. Η συνύπαρξη και η ειρήνη αυξάνονται μόνο όταν προσπαθούμε να ζήσουμε με άλλους αναζητώντας το κοινό καλό. Ο Άγιος Αυγουστίνος έγραφε: «Οι άνθρωποι λένε ότι οι καιροί είναι κακοί, οι καιροί είναι σκληροί: ζούμε καλά και οι καιροί είναι καλοί, είμαστε οι καιροί: όπως είμαστε, οι καιροί είναι" (Άγιος Αυγουστίνος 8, 8).

Μαδρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2017

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian