Βράβευση του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης από το Ίδρυμα Παιδαγωγικών Μελετών και Εφαρμογών

 

 

 

Με μια σεμνή τελετή, αντίστοιχη του πνεύματος των Μαριανών Εκπαιδευτηρίων, το Ίδρυμα Παιδαγωγικών Μελετών και Εφαρμογών βράβευσε το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης για την παιδαγωγική και κοινωνική προσφορά του στα παιδιά και στους νέους της πατρίδας μας επί 180 περίπου έτη, καθώς λειτουργεί από το 1838 που αποτελεί το έτος ίδρυσής του.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη. Παρόντες ήταν τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Παιδαγωγικών Μελετών και Εφαρμογών, ήτοι ο κ. Σπυρίδων Καμαλάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος, ο κ. Νικόλαος Κουρκουμέλης, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ ως εκπρόσωπος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’, ο Υπουργός Ανδρέας Φ. Ζαΐμης, ο Αναπληρωτής Έπαρχος της Επαρχίας L’Hermitage Frère Gabriel Villa-Real, ο Υπεύθυνος για τα Οικονομικά της Επαρχίας Frère Xavier Giné, ο Αδελφός Ματθαίος Λεβαντίνος μέλος του Επαρχιακού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Σ.Μ.Α.ΕΛ., οι Μαριανοί Αδελφοί της Κοινότητας «Αγία Κυριακή», ο πατήρ Δημήτριος Τσουρούς ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών, τα μέλη των Συμβουλίων Διεύθυνσης του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης και της Λεοντείου Πατησίων, μέλη του Διδακτικού, Διοικητικού και Τεχνικού Προσωπικού του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης και μέλη των Συλλόγων Γονέων και Αποφοίτων.

Μετά από μια σύντομη παρουσίαση της αποστολής των Μαριανών Αδελφών στην Ελλάδα και στον κόσμο και της ιστορίας των Λεοντείων Λυκείων από τον κ. Κουρκουμέλη, τον λόγο πήρε η Γενική Διευθύντρια του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης κα Αικατερίνη Μουζάκη, η οποία, επίσης, αναφέρθηκε στην παιδαγωγική προσφορά και στην εν γένει διαχρονική κοινωνική αρωγή του Σχολείου μας από την ίδρυσή του έως σήμερα που αποτυπώνεται σε πλήθος φιλάνθρωπων δράσεων εμποτισμένων με το πνεύμα του Ιδρυτή των Μαριανών Αδελφών Μαρκελλίνου Σαμπανιά. Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων κ. Παναγιώτης Μαμαλής αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι απόφοιτοί μας στην κοινωνία, σε οποιοδήποτε τομέα κι αν δραστηριοποιούνται.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε η αυθόρμητη ομιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος, ο οποίος αναγνώρισε το έργο των Μαριανών Αδελφών στη χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων της πατρίδας, αδιάλειπτα από το 1907, περίοδο κατά την οποία ήρθαν στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη, έως σήμερα, χωρίς καμία πρόθεση προσηλυτισμού και με πνεύμα πάντοτε ανοιχτό και έτοιμο να αγκαλιάσει κάθε παιδί ανεξάρτητα από θρησκεία, καταγωγή ή εθνικότητα.

Ακολούθησε η απονομή του Βραβείου από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Καθηγητή ε.τ. Σπυρίδωνα Καμαλάκη, το οποίο και παρέλαβε η Γενική Διευθύντρια κα Μουζάκη, ευχαριστώντας το Ίδρυμα για την αναγνώριση της παιδαγωγικής προσφοράς του Σχολείου μας.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με τη μαρτυρία του Αδελφού Φραγκίσκου Κρητικού, ο οποίος μίλησε για τη σημαντική προσφορά του Δημιουργού του Ιδρύματος Παιδαγωγικών Μελετών και Εφαρμογών του αειμνήστου Νικολάου Μποχλόγυρου (1928 - 2008), Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην έδρα της Παιδαγωγικής. Ο Νικόλαος Μποχλόγυρος υπήρξε καθηγητής και στα δύο Λεόντεια, επιστημονικός οργανωτής του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Ελλάδα και από τους πρωτοπόρους της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στην εργασία και στο σχολείο.

Όπως ανέφερε, τέλος, στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, μέσα σε καιρούς δύσκολους, είναι πάντοτε ελπιδοφόρο να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται η προσφορά Εκπαιδευτηρίων όπως τα Λεόντεια Λύκεια. Ευχή δική μας, η βράβευση αυτή να αποτελέσει ένα ακόμη έναυσμα στη συνέχιση της αποστολής μας.

Μαρία Κοκκαλάκη

Μέλος του Συμβουλίου Διεύθυνσης

του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian