ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση για την ειρήνη στην Μεσόγειο

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την έναρξη της συνάντησης για την ειρήνη στη Μεσόγειο που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου   και την οποία διοργανώνει η Ι. Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ιταλίας, με τη συμμετοχή επισκόπων από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και στην οποία θα λάβει μέρος και ο σεβασμιότατος Σεβαστιανός, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος.

Περισσότερα...

Κοινή Έκκληση για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών

«Η νωθρότητά μας είναι αμαρτία!»

Κοινή Έκκληση για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών

Η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), η Αποστολική Ελεημοσυνερία, και ο Οργανισμός της Αγίας Έδρας για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη απευθύνουν κοινή έκκληση προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αντίστοιχες Συνόδους Ιεραρχίας, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Κυβερνήσεις, να συμφωνήσουν ένα σχέδιο ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Λέσβο και από τα άλλα κέντρα πρώτης υποδοχής της Ελλάδας.

Η επιστολή της έκκλησης αναφέρει:

Περισσότερα...

Άουσβιτς, σύμβολο της μεγαλύτερης ανθρώπινης βαρβαρότητας

75η επέτειος από την απελευθέρωση του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Auschwitz Birkenau (27/01/1945), και αυτό το μέρος εξακολουθεί να προκαλεί τρόμο.

Ήταν το μεγαλύτερο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, που άνοιξε το 1940 στα κατεχόμενα πολωνικά εδάφη. Αρχικά προοριζόταν για τους Πολωνούς (Άουσβιτς), και επεκτάθηκε σημαντικά στην περιοχή της γειτονικής Μπρεζίνκα (Άουσβιτς-Μπίρκεναου) την περίοδο 1942-1945 (ως μέρος της "Τελικής Λύσης" - Endlösung)- και έγινε τόπος μαζικής εξόντωσης των Εβραίων. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, οι Γερμανοί Εθνικοσοσιαλιστές δολοφόνησαν πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους, δεκάδες χιλιάδες Πολωνούς (70-75.000), Ρομά (21.000), Ρώσους (15.000) και αρκετές χιλιάδες κρατούμενους άλλων εθνικοτήτων. Λόγω του τεράστιου αριθμού Εβραίων θυμάτων, είναι ο τόπος της μεγαλύτερης μαζικής γενοκτονίας στον κόσμο.

Περισσότερα...

Ένας χρόνος από την υπογραφή του έγγραφου του Αμπού Ντάμπι για την ανθρώπινη αδελφοσύνη

 

«Μια αληθινή ακτίνα φωτός και ελπίδας», ακόμη και σε έναν κόσμο όπου οι άνεμοι του πολέμου φυσούν και ο διάλογος μπορεί μερικές φορές να διακυβεύεται ή να απειλείται. Με αυτά τα λόγια, η θεολόγος του ισλαμισμού Shahrzad Houshmand περιγράφει το έγγραφο για  την ανθρώπινη αδελφοσύνη που ακριβώς πριν από ένα χρόνο υπέγραψαν ο Πάπας και ο Μεγάλος Ιμάμης του Al-Azhar. «Είναι σαν μια ημερομηνία από το δέντρο της συνάντησης», είπε στο SIR, «σαν ένας κυματισμός που μας ωθεί να διορθώσουμε τις λανθασμένες ή δυσνόητες ερμηνείες της θρησκείας μας».

Περισσότερα...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου (13-02-20) ας θυμηθούμε λίγα πράγματα για το Ραδιόφωνο του Βατικανού.

Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian