ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Michel Roy: Ένα δώρο για τα γενέθλια του Πάπα Φραγκίσκου…

Για τα 80 χρόνια του πάπα Φραγκίσκου, τι καλύτερο δώρο από το να συνεχίσει να πραγματοποιεί την επιθυμία του για μια Εκκλησία «φτωχή για τους φτωχούς»; Αυτό πρότεινε ο γενικός γραμματέας της διεθνούς Caritas, που υπενθυμίζει όσα εξέφρασε ο Άγιος Πατέρας επ’ ευκαιρία της πρώτης του ακρόασης στους δημοσιογράφους, στις 16 Μαρτίου 2013, διακρίνοντας έτσι τις «κατευθυντήριες γραμμές» για την αρχιερατεία του.

Παρ’ όλα αυτά, αυτή η διατύπωση του πάπα Φραγκίσκου – «μια Εκκλησία φτωχή για τους φτωχούς» - δεν γίνεται πάντα κατανοητή σε όλο το βάθος της. Ο Roy παρατηρεί ότι πρόκειται για “μια πρόσκληση να αναγνωρίσουμε όλοι πως είμαστε φτωχοί, ατελείς, και, ακόμη και αν έχουμε μεγάλα πλούτη, να αναγνωρίσουμε τις δικές μας μορφές φτώχειας, να προβληματιστούμε πάνω στα πολλά είδη της φτώχειας μας».

Περισσότερα...

Μερικές σκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου κατά την προσευχή του Angelus

26 Δεκεμβρίου εορτή του Αγίου Στεφάνου

Μερικές σκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου κατά την προσευχή του Angelus

Η ιστορία του πρωτομάρτυρα Αγίου Στεφάνου, είναι ο προάγγελος μιας αναπόφευκτης σταθεράς της χριστιανικής ζωής: οι χριστιανοί να μισούνται από τον κόσμο όπως μισήθηκε ο Ιησούς, «διότι Εκείνος έφερε το φως του Θεού και ο κόσμος προτιμά το σκοτάδι για να κρύψει τα κακά του έργα». Αυτό είπε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της προσευχής του Angelus, μελετώντας τη σημερινή περικοπή του Ευαγγελίου (Μτ. 10, 17-22), που προφητεύει τις διώξεις των μαθητών του Ναζωραίου.

Περισσότερα...

1ος Αγώνας δρόμου προσφοράς των Ελληνογαλλικών Σχολείων - Παράδοση Προσφοράς

Σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Αγώνα Δρόμου Προσφοράς των Ελληνογαλλικών Σχολείων με επίσκεψή τους στις έδρες των Οργανώσεων «ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ» και «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» παρέδωσαν τραπεζικές επιταγές με το ποσό που συγκεντρώθηκε υπέρ του φιλανθρωπικού τους έργου.

Περισσότερα...

Βιβλίο: Τι λεεί η Βίβλος για την Ευσπλαχνία

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑ

Του PierreGibert. Μετάφραση στα ελληνικά: π. Θεόδωρος Κοντίδης.

Είναι ο Θεός ευσπλαχνικός; Είναι δίκαιος κριτής; Είναι αυστηρός παιδαγωγός; Ή μήπως είναι ένας αυθαίρετος δικαστής; Αυτά τα ερωτήματα επανέρχονται σε κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται, που διαβάζει ή όχι τη Βίβλο, που αμφιβάλλει. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού, καλείται να επανεξετάσει την σχεδόν παγιωμένη αντίληψη ότι ο Θεός της Βίβλου είναι ένας Θεός εκδικητικός. Αλλά τι καταλαβαίνουμε εμείς, ως άνθρωποι χωρίς βιβλικές και ιστορικές γνώσεις, και τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με την ευσπλαχνία του Θεού; Τι νόημα αποκτά αυτή η ευσπλαχνία όταν διαβάζουμε και ακούμε το μήνυμα των προφητών, στη διδασκαλία του Χριστού ή το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου;

Περισσότερα...

Παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης της Εγκυκλίου Επιστολής του πάπα Φραγκίσκου «ΔΟΞΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ'ΣΑΙ»

Τη Δευτέρα 18 Απριλίου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος και της Κίνησης Καθολικών Επιστημόνων και Διανοουμένων Ελλάδος η παρουσίαση της ιστορικής Εγκυκλίου Επιστολής του πάπα Φραγκίσκου για την προστασία του περιβάλλοντος «Δοξασμένος να’ σαι» (Laudato si’) «πάνω στη φροντίδα της κοινής μας οικίας».

Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian