ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έγγραφο από την Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως «Διαμόρφωση του μέλλοντος της εργασίας»

COMECE:

Έγγραφο από την Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως «Διαμόρφωση του μέλλοντος της εργασίας». Για μια οικονομία που υπηρετεί την ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη

(Βρυξέλλες) Ο κόσμος της εργασίας έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει ως αποτέλεσμα των τρεχόντων ψηφιακών και οικολογικών μεταβολών. Επομένως, είναι απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει ένα «σαφές ευρωπαϊκό όραμα» για να διασφαλίσει ότι κανένας πολίτης δεν αποκλείεται ή δεν βλάπτεται από τέτοιες μεταβολές. Αυτός είναι ο σκοπός του εγγράφου «Διαμόρφωση του μέλλοντος της εργασίας» που εκπόνησε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE). Το κείμενο κοιτά προς το 2019, έτος των ευρωπαϊκών εκλογών και την εκατονταετηρίδα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ).

Το έγγραφο θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες σήμερα (27/11/18)  -σε μια διεθνή διάσκεψη που οργανώνουν η COMECE στην ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή)- από τον πρόεδρο της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων COMECE σεβασμιότατο Antoine Hérouard. Το κείμενο κινείται γύρω από την εργασία, ως πηγή εισοδήματος και ως «αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ταυτότητας»: η εργασία «καθορίζει το ρόλο μας ως ανθρώπων στην κοινωνία», προάγει την προσωπική ανάπτυξη και «παρέχει τις προϋποθέσεις για μια σταθερή και γόνιμη ζωή των σημερινών και των μελλοντικών γενεών». Σήμερα υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι «κίνδυνοι»: η πόλωση και αναβάθμιση της απασχόλησης, δεδομένου ότι «η ψηφιοποίηση έχει δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες εργασίας για άτομα με υψηλή ειδίκευση, ενώ θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις καθημερινής εργασίας της μεσαίας τάξης», η ευελιξία που απειλεί το δικαίωμα στην εργασία και τα θολά όρια μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να «διαμορφώσουμε τις τρέχουσες τάσεις προς έναν αξιοπρεπή, βιώσιμο και συμμετοχικό κόσμο εργασίας για όλους» - ένα όραμα που βασίζεται σε μια οικονομία που υπηρετεί την ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη.

Απόδοση στα ελληνικά cen.gr

Θύματα απαγωγής έπεσαν τρία μέλη αδελφότητας ιεραποστόλων

Θύματα απαγωγής έπεσαν τρία μέλη αδελφότητας ιεραποστόλων  (missionary Clarettiani) στην αγγλόφωνη περιοχή στο νοτιοδυτικό Καμερούν: ο π.Jude Thaddeus Langeh Basebang, ο π. Placide Muntong και ένας φοιτητής από την ίδια αδελφότητα, σύμφωνα με έκθεση του Fides News Agency, της 26ης Νοεμβρίου 2018.

Οι τρεις απήχθησαν στις 24 Νοεμβρίου από ένοπλους άνδρες στο δρόμο προς Muyenge, όπου πήγαιναν σε μια αποστολή ευαγγελισμού και βοήθειας στην τοπική ενορία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των απαγωγέων.

Στην κρίση που ταράσσει τις δύο αγγλόφωνες περιοχές του Καμερούν, άνθρωποι  της Εκκλησίας  πέφτουν όλο και περισσότερο θύματα επιθέσεων. Στις 21 Νοεμβρίου ο π. Cosmas Omboto Ondari, ένας Κενυάτης ιεραπόστολος, σκοτώθηκε στο Kembong, λίγα χιλιόμετρα από την Memfe, πρωτεύουσα της περιφέρειας της νοτιοανατολικής επαρχίας.

Όσκαρ Ρομέρο. Ο Άγιος Επίσκοπος του Σαλβδόρ

 

         

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 η Καθολική Εκκλησία ανακήρυξε επίσημα 7 νέους αγίους της. Γνωστότερος όλων ο Πάπας Παύλος Στ΄, που υλοποίησε τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού. Αγαπητότερος όλων, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική, ο δολοφονηθείς, το 1980, Αρχιεπίσκοπος του Σαν Σαλβαδόρ ΟΣΚΑΡ ΡΟΜΕΡΟ.

Περισσότερα...

7η Ημερίδα Επιμόρφωσης Διδακτικού Προσωπικού των Ελληνογαλλικών σχολείων

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στους φιλόξενους χώρους της Λεοντείου Σχολής Αθηνών η 7η Ημερίδα Επιμόρφωσης Διδακτικού Προσωπικού των Ελληνογαλλικών Σχολείων, που διοργάνωσε η Γραμματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα (ΓΙΕΙΕ). Η Ημερίδα είχε ως θέμα: «Θετικές και Θεωρητικές Επιστήμες: παραλληλίες και τομές».

Περισσότερα...

Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ξενοφοβία, το ρατσισμό και τον λαικιστικό εθνικισμό

   ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ, ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

                                             

   Ρώμη 18-20 Σεπτεμβρίου 2018

 

                Τα θέματα που εξετάσθηκαν στην ανωτέρω συνάντηση παραπέμπουν σε πρωτοβουλία οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Και όμως ήταν η Αγία Έδρα (μέσω του Οργανισμού για την Προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης, που προΐσταται ο Καρδινάλιος Πέτρος Turkson και του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, όπου συμμετέχουν οι κυριότερες διαμαρτυρόμενες και ορθόδοξες Εκκλησίες  (μέσω του Γενικού Γραμματέα του, αιδ. Olav Fykse Tveit) που συνδιοργάνωσαν την διάσκεψη, καλώντας 200 περίπου άτομα, ως ομιλητές και ακροατές, από τις 5 ηπείρους! Ανάμεσά τους  εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Σουηδίας  Antje Jackelen, ο Επίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας Heinrich Bedford – Strohn, o Έλληνας Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, η δρ. Evelyn Parker, από την Επισκοπαλιανή Μεθοδιστική Εκκλησία των ΗΠΑ, η πάστορας Tracy Blackmon, από την Ενωτική Εκκλησία του Χριστού των ΗΠΑ και αρκετοί καθολικοί Επίσκοποι από την Αφρική. Επίσης εκπρόσωποι εκκλησιών από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, το Πακιστάν, την Ινδία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αλβανία, πανεπιστημιακοί από πολλές χώρες, μαχητικοί Ιταλοί ιερείς, αρκετοί νομικοί που ασχολούνται με τα δικαιώματα των προσφύγων, εκπρόσωποι καθολικών οργανώσεων, αλλά και ο υπογράφων, λόγω της εκτίμησης του Οργανισμού της Αγίας Έδρας στο έργο της ελληνικής Συνοδ. Επιτροπής «Δικαιοσύνη και Ειρήνη».

Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian