ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Είναι σημαντικό να βαπτιστούμε σε βρεφική ηλικία, διότι λαβαίνουμε το Άγιο Πνεύμα

Η Βάπτιση ενός παιδιού είναι μία πράξη δικαιοσύνης για εκείνο, φροντίστε να αναπτύσσονται  με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Με αυτά τα  λόγια ο Πάπας Φραγκίσκος, στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, χθες το πρωί, χορήγησε το Μυστήριο του Βαπτίσματος  σε  32 νεογέννητα, 17 αγόρια και 15 κορίτσια.

Στην  απαστράπτουσα Cappella Sistina, με τη συγκίνηση  και τη χαρά ζωγραφισμένη στα μάτια 58 γονέων των παιδιών που βάπτισε ο Πάπας, αλλά και στα πρόσωπα των  60 αναδόχων και των  240 παρόντων συγγενών. Όπως εκ παραδόσεως συμβαίνει κατά την εορτή της Βάπτισης του Ιησού, ο Πάπας  χορήγησε  το Μυστήριο του Βαπτίσματος σε μερικά νεογέννητα.

Περισσότερα...

Άδειο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Το συμβολικό ξηρό  - και νεκρό  πράσινο Χριστουγεννιάτικο δέντρο - θα τοποθετηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο ειδικό περίπτερο της Caritas στην Πλατεία της Città Vecchia. Θα κρεμάσουν μπάλες και άλλα στολίδια, τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία ενός Χριστουγεννιάτικου δείπνου για τα παιδιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στο νησί της Σάμου στην Ελλάδα. - Κάθε μέρα αυτές οι οικογένειες περνούν με  δάκρυα από ταλαιπωρία σε απελπισία. Η ζωή τους βασίζεται σε ένα γεύμα την ημέρα - είπε ο π. Tomasz Roda, διευθυντής της  Caritas της Εκκλησιαστικής Επαρχίας KOSZALIN-KOLOBRZEG.

Περισσότερα...

Πάπας Φραγκίσκος: Είναι η αδικία που αναγκάζει τους μετανάστες να πεθαίνουν στη θάλασσα

 

Ο πάπας Φραγκίσκος συνάντησε τους πρόσφατα αφιχθέντες πρόσφυγες από το ελληνικό νησί της Λέσβου και αποκάλυψε ένα Σταυρό στο Belvedere (οικοδομικό σύμπλεγμα στο Βατικανό που στεγάζει και το ομώνυμο μουσείο) για να θυμίζει όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αναγκάζονται να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Περισσότερα...

Ένα νέο βήμα την Περίοδο της Παρουσίας

Την ημέρα των 83ων γενεθλίων του, ο Πάπας Φραγκίσκος δημοσίευσε ένα ειδικό διάταγμα, βάσει του οποίου καταργείται το “ποντιφικό απόρρητο” για έγγραφα σχετικά με τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες σε εκκλησιαστικά δικαστήρια αναφoρικά με περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων. Η απόφαση αυτή, η οποία μπορεί να οριστεί ως ιστορική, αποτελεί ένα νέο βήμα το οποίο συνδέεται με τη συνάντηση κορυφής για την προστασία των ανηλίκων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα δικαστικά έγγραφα σχετικά με τις περιπτώσεις σεξουαλικής βίας και κακομεταχείρισης που φυλάσσονται στα αρχεία των δικαστηρίων της Αγίας Έδρας καθώς και εκείνα που βρίσκονται στα αρχεία των Επισκοπών, τα οποία μέχρι τώρα έχουν περιβληθεί με ποντιφικό απόρρητο, μπορούν να παραδοθούν στους ανακριτές των ενδιαφερόμενων χωρών κατόπιν αιτήματός τους. Αυτό είναι ένα σημείο διαφάνειας και συνεργασίας με τις πολιτικές αρχές. Το ειδικό διάταγμα, φυσικά, δεν αφορά καθόλου στο ιερό μυστήριο της εξομολόγησης. Επίσης, με ένα δεύτερο διάταγμα, ο πάπας Φραγκίσκος καθόρισε ότι υπεισέρχεται πλέον στα “delicta graviora”, δηλαδή στα βαρύτατα εγκλήματα, η κατοχή και η διακίνηση πορνογραφικών εικόνων ανηλίκων ηλικίας κάτω των 18 ετών από έναν κληρικό, και η υπόθεση επιφυλάσσεται στη Ρωμαϊκή Σύνοδο για τη Διδασκαλία της Πίστης. Μέχρι στιγμής το όριο αυτό είχε οριστεί στα 14 χρόνια.

Περισσότερα...

Καθολικές Οργανώσεις συνεχίζουν να πιέζουν για την προστασία της δημιουργίας

Με συμβιβαστική συμφωνία ολοκληρώθηκε στη Μαδρίτη η 25η ετήσια Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα γνωστή και ως COP 25. Η ατολμία που επέδειξαν οι μεγάλες χώρες στην λήψη δραστικών μέτρων προκάλεσε επικρίσεις από τις μικρότερες χώρες αλλά και ακτιβιστές για το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα μια ακόμα αναβολή για τις βασικές αποφάσεις για αργότερα αφού όλες οι χώρες θα πρέπει να προβούν σε νέες δεσμεύσεις για το κλίμα μέχρι την επόμενη μεγάλη σύνοδο στη Γλασκώβη τον επόμενο χρόνο.

Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian