ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πάπας Φραγκίσκος διορίζει τον καρδινάλιο Tagle επικεφαλής της Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των λαών

 

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο πάπας Φραγκίσκος διόρισε τον Φιλιππινέζο καρδινάλιο Luis Gokim Tagle, 62 ετών, αρχιεπίσκοπο της Μανίλα, ως επικεφαλής της Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των λαών. Η Σύνοδος που διευθύνει και συντονίζει σε όλο τον κόσμο το έργο του ευαγγελισμού των λαών και την ιεραποστολική δράση.

Ο διορισμός της 8ης Δεκεμβρίου αντικατοπτρίζει τη βαθιά επιθυμία του Πάπα για ιεραποστολική εκκλησία. Αποτελεί επίσης μια περαιτέρω έκφραση της προσέγγισης του προς την Ασία, μια ήπειρο όπου ζουν σήμερα τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο πάπας Φραγκίσκος έχει ήδη επισκεφθεί την ήπειρο τέσσερις φορές και σχεδιάζει να επιστρέψει σε αυτήν ξανά το 2020.

Ο Καρδινάλιος Tagle γίνεται μόλις ο δεύτερος Ασιάτης που αναλαμβάνει αυτή τη θέση, με τον άλλο να είναι ο Ινδός καρδινάλιος και διπλωμάτης της Αγίας Έδρας, Ιβάν Ντίας, ο οποίος υπηρέτησε στη θέση αυτή από το 2006 μέχρι το 2011. Διαδέχεται δε τον Ιταλό Καρδινάλιο Fernando Filoni, 73 ετών, ο οποίος βρισκόταν σε αυτή την θέση από το 2011.

Τριάντα τρεις πρόσφυγες έφθασαν στη Ρώμη μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου

Τριάντα τρεις πρόσφυγες έφθασαν σήμερα (4 Δεκ) στη Ρώμη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που ζήτησε ο πάπας Φραγκίσκος και τέθηκε σε εφαρμογή με τη διαμεσολάβηση της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου. Τις επόμενες ημέρες θα καταφθάσουν 10 ακόμα, φτάνοντας συνολικά τους 43. Ο καρδινάλιος Konrad Krajewski, Ελεημοσυνάριος  του Πάπα, είπε: «Η περίοδος της Παρουσίας είναι μια περίοδος αφύπνισης. Αυτός ο πρώτος ανθρωπιστικός διάδρομος στην Ευρώπη είναι ένα μήνυμα αφύπνισης προς όλους: ξυπνήστε! Ο νέος Καρδινάλιος αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου μας έδωσε το παράδειγμα αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη για δύο οικογένειες πριν από δύο εβδομάδες. Τους καλωσόρισε στο σπίτι του και τώρα ζουν μαζί. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εαυτόν μας»

Περισσότερα...

Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχεται άλλη μια ομάδα προσφύγων από την Λέσβο

Ο καρδινάλιος Κόνραντ Κραγιέβσκι αναχώρησε τη Δευτέρα για τη Λέσβο. Αυτή η νέα αποστολή ακολουθεί εκείνη του περασμένου Μαΐου και έρχεται μετά την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο το 2016. Ο αρμόδιος για το φιλανθρωπικό έργο του Πάπα θα επιστρέψει την επόμενη Τετάρτη στην Ιταλία μαζί με μια  ομάδα 33 προσφύγων. Ενώ άλλοι 10 θα αφιχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Τη βοήθεια και την υποστήριξη για όλους αυτούς τους ανθρώπους θα προσφέρει η Αγία Έδρα και η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου.

Περισσότερα...

Οι «Ανθρωπιστικοί Διάδρομοί» και στη Λέσβο!

Παρουσιάζοντας στο παρελθόν το πρόγραμμα των “Ανθρωπιστικών Διαδρόμων” μέσω των οποίων οι χριστιανικές εκκλησίες της Ιταλίας, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της χώρας, μεταφέρουν με ασφάλεια αναγνωρισμένους πρόσφυγες από ζώνες σε κίνδυνο στην Ιταλία, όπου και αναλαμβάνουν την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, δε φανταζόμουν ότι θα έβλεπα τόσο σύντομα την υλοποίησή τους και σε πρόσφυγες από την Ελλάδα. Πιστεύω όμως ότι επιβεβαιώνεται πλήρως η άποψη που έχω διατυπώσει ότι Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ!

Περισσότερα...

«Του Θεού τα πράγματα» Τα παιδιά μοιράζονται τη Βίβλο της ψυχής τους

Η Ελληνική Βιβλική Εταιρία, οργανική συνέχεια της πρώτης Βιβλικής Εταιρίας στη Κέρκυρα το 1819, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών αδιάκοπης προσπάθειας για την κατά το δυνατόν ευρύτερη κυκλοφορία της Αγίας Γραφής στη Ελλάδα διοργάνωσε εκδήλωση μαθητικών δράσεων για παιδιά γυμνασίου και λυκείου, η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 στους χώρους της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών στο Ψυχικό ενώ προκήρυξε διαγωνισμό ζωγραφικής και συγγραφής λογοτεχνικού κειμένου για παιδιά δημοτικού, ο οποίος τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο διαγωνισμός είχε θέμα τις παραβολές α) Σπλαχνικού πατέρα (Λκ.15,11-32) ή β) Καλού Σαμαρείτη (Λκ. 10, 25-37) ή γ) Χαμένου προβάτου (Μτθ. 18,12-14 / Λκ. 15,1-8).

Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian