ΚΟΣΜΟΣ

Green-RSS1Ειδήσεις από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία θρησκευτικών ειδήσεων

13 νέοι Καρδινάλιοι για την ιεραποστολική Εκκλησία

  • Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ

Ο Άγιος πατέρας ο Πάπας Φραγκίσκος, χθες, κατά τη θεομητορική προσευχή της Κυριακής στην Πλατεία του Αγίου ανάφερε τα ονόματα εκείνων που στις 15 Οκτωβρίου, παραμονή της έναρξης της Συνόδου για την Αμαζονία  θα λάβουν τον τίτλο του Καρδιναλίου.

 “Για να εκφράσουμε την ιεραποστολική κλήση της Εκκλησίας,  η οποία συνεχίζει  να αναγγέλλει την ευσπλαχνική αγάπη του Θεού  σε όλους τους ανθρώπους της γης ”: με τον τρόπο αυτό ανάγγειλε στο τέλος της θεομητορικής προσευχής  τη σύγκλιση μίας  Σύναξης των Καρδιναλίων (Κονσιστόριο) για τις 5 του προσεχούς Οκτωβρίου.

Περισσότερα...

Νέο Καθολικό Νοσοκομείο φέρνει Ελπίδα στο Κουρδιστάν, στο Ιράκ

  • Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ

Ο Χαλδαίος Αρχιεπίσκοπος Μπασάρ Βάρντα του Ερμπίλ, της  γεωγραφικής περιοχής του Κουρδιστάν, υπήρξε η κινητήριος δύναμη πίσω από τη δημιουργία δύο μεγάλων νέων χριστιανικών ιδρυμάτων στην περιοχή. Το 2016, το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Erbil άνοιξε τις πόρτες του και στο τέλος του καλοκαιριού θα δούμε τα επίσημα εγκαίνια του νέου καθολικού νοσοκομείου στο Erbil, του Maryamana, αφιερωμένου στην Αειπάρθενο Μαρία. Για περισσότερα από τρία χρόνια, η Αρχιεπισκοπή του Ερμπίλ φιλοξένησε περισσότερους από 120.000 Χριστιανούς που εγκατέλειψαν τις Πεδιάδες της Νινευής, στο βόρειο Ιράκ, μετά την επίθεση του ISIS το 2014. Από τότε έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους περίπου 40.000, ενώ πολλές χιλιάδες έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή του Κουρδιστάν. Το πανεπιστήμιο -το μόνο καθολικό πανεπιστήμιο στο Ιράκ- και το νοσοκομείο θα δώσουν σημαντική ώθηση στις επαναστατημένες χριστιανικές κοινότητες στις Πεδιάδες της Νινευής  καθώς και στην τοπική χριστιανική κοινότητα στο Κουρδιστάν.

 

Συρία: Καρδινάλιος Παρολίν, «ο Πάπας ζητά από τον Άσαντ να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον πληθυσμό

  • Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ

 

Προστασία της ζωής των αμάχων, τερματισμός της ανθρωπιστικής καταστροφής στην επαρχία Idlib, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ασφαλή επιστροφή των εκτοπισθέντων, απελευθέρωση κρατουμένων, και πρόσβαση των οικογενειών σε πληροφορίες σχετικά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ανθρώπινες συνθήκες για τους πολιτικούς κρατούμενους. Μαζί με αυτά και νέα έκκληση για επανάληψη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας. Αυτές είναι οι ανησυχίες και τα συγκεκριμένα αιτήματα που περιέχονται σε επιστολή που ο πάπας Φραγκίσκος έστειλε στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Χάφεζ αλ Ασαντ, σε μια εποχή που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι βομβαρδισμοί εναντίον ανυπεράσπιστων πολιτών συνεχίζονται στην περιοχή Idlib, με δεκάδες εγκαταστάσεις υγείας κλειστές ή καταστρεμμένες. Η επιστολή της 28ης Ιουνίου 2019 παραδόθηκε από τον καρδινάλιο Peter Turkson, επικεφαλή του Οργανισμού της Αγίας Έδρας για την προώθηση της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης.

Περισσότερα...

Άσυλο: COMECE, «η διεθνής προστασία είναι συγκεκριμένο εργαλείο αλληλεγγύης προς όσους υφίστανται διώξεις ή βία στη χώρα τους»

  • Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ

(Βρυξέλλες) Υπάρχουν «νομικές υποχρεώσεις» που πρέπει να γίνονται σεβαστές σε όσους αναζητούν διεθνή προστασία σε μια χώρα. Αυτό αναφέρει η Επιτροπή των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), απαντώντας στην πρόσφατη δημοσίευση της «Έκθεσης για το Άσυλο 2019» από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Από την έκθεση προκύπτει ότι το 2018 υποβλήθηκαν 664.480 αιτήσεις στην ΕΕ28, δηλαδή 10% λιγότερες από το 2017. Το ένα τρίτο των αιτήσεων αφορούσε ανηλίκους. Τα τρία τέταρτα των αιτήσεων υποβλήθηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι πρώτες χώρες λήψης αιτήσεων κατά κεφαλή ήταν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Μάλτα, το Λιχτενστάιν και το Λουξεμβούργο. Το 39% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έγιναν δεκτές (7% λιγότερες σε σύγκριση με το 2017). «Η διεθνής προστασία είναι ένα συγκεκριμένο εργαλείο αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που υφίστανται διώξεις ή βία στη χώρα τους», υπενθυμίζει η COMECE, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη της ΕΕ να βάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο επίκεντρο της πολιτικής για το άσυλο και των δικαστικών/διοικητικών αποφάσεών τους.

Ας μην παρασυρόμαστε από εγωιστική αναισθησία

  • Κατηγορία: ΚΟΣΜΟΣ

 

Πριν από τη Θεομητορική προσευχή Angelus, ο Ποντίφικας σχολιάζει την παραβολή του «Καλού Σαμαρείτη». Και σε ένα tweet γράφει: «Στο σημερινό Ευαγγέλιο, ο Ιησούς προτείνει σαν πρότυπο τον Σαμαρείτη, ο οποίος αγαπώντας τον αδελφό του όπως τον εαυτό του, δείχνει ότι αγαπάει τον Θεό με όλη την καρδιά του και εκφράζει συγχρόνως αληθινή θρησκευτικότητα και πλήρη ανθρωπιά».

Περισσότερα...

Zenit en

Feed not found.
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian