Κάριτας Ευρώπης: «ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, στις 17 Οκτωβρίου, η Κάριτας Ευρώπης καλεί τους υποψηφίους των ευρωεκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019 να θέσουν ως προτεραιότητα της προεκλογικής τους εκστρατείας την μάχη κατά της φτώχειας, των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εφαρμόσει με ταχύ ρυθμό την «Ατζέντα 2030» και για να πετύχει τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030. Ειδικότερα, η Κάριτας Ευρώπης ζητά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο Πρώτος Στόχος της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Η Εξάλειψη της Φτώχειας. Η ΕΕ μπορεί και οφείλει να δείξει την προστιθέμενη αξία της όταν πρόκειται για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.

Όταν παιδιά μεγαλώνουν σε φτωχές οικογένειες, το πιθανότερο είναι να παραμείνουν μέσα στη φτώχεια για όλη την ζωή τους. Όσα παιδιά έχουν βιώσει φτώχεια σε μικρή ηλικία, συχνά σημαδεύονται από την εμπειρία αυτή για την υπόλοιπη ζωή τους. Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική και δημοσιονομική κρίση το 2008, οι πολιτικές λιτότητας ασκούν πίεση στα εθνικά κοινωνικά προγράμματα υγείας, υποσκάπτοντας περαιτέρω την ικανότητα των κρατών μελών να προστατεύσουν τους πολίτες από τη φτώχεια. Οι Ευρωπαίοι αξίζουν να χαίρουν μιας τέτοιας προστασίας, καθώς αυτή συμβάλλει και στη μείωση των ανισοτήτων και στη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής.

Ένας νέος γονιός, μονογονεϊκής οικογένειας, που στηρίζεται στη βοήθεια της Κάριτας στο Βέλγιο για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του, εξηγεί: «Αυτό που με βασανίζει περισσότερο είναι τα μικρά πράγματα που δεν μπορώ να δώσω στα παιδιά μου ή που δεν μπορούμε να κάνουμε μαζί. Όπως το να πάμε να δούμε μια ταινία στο σινεμά τρώγοντας ποπ κορν, να επισκεφτούμε το ζωολογικό κήπο ή να περάσουμε ένα απόγευμα σε μια πισίνα».

«Η ΕΕ μπορεί να κάνει περισσότερα ενάντια στη φτώχεια. Χρειάζεται να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας για εκείνους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, να υπάρξει περισσότερη υποστήριξη στις οικογένειες και καλύτερη κοινωνική προστασία. Οι πολίτες μπορούν να στηρίξουν την προσέγγιση αυτή με την ψήφο τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές» δηλώνει ο Jorge Nuño Mayer, Γενικός Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπης.

Ας διασφαλίσουμε ότι μέχρι το 2030 δεν θα χρειάζεται πια να έχουμε Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας καθώς η Φτώχεια θα έχει εξαλειφθεί από την Ευρώπη μέχρι τότε!

πηγή: caritas.gr

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian