ΚΑΡΙΤΑΣ

Ειδήσεις από τις Φιλανθρωπικές Οργανώσεις της Κάριτας

Η Καθολική Εκκλησία, μέσω της Κάριτας Ελλάς κοντά στους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική

  • Κατηγορία: ΚΑΡΙΤΑΣ


Η Καθολική Εκκλησία, μέσω της Κάριτας Ελλάς, κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή που η κακοκαιρία χτύπησε τη Δυτική Αττική, προκειμένου να στείλει βοήθεια στους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο Αττικής.

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τις Δημοτικές Αρχές και μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε πόσιμο νερό και φαγητό.

Στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε άμεσα στην ανάγκη αυτή, απευθυνθήκαμε στην εταιρία 3Ε η οποία, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής υπευθυνότητας, μας έκανε δωρεά 3.024 λίτρα εμφιαλωμένο νερό και μας πρόσφερε δωρεάν τη μεταφορά τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μάνδρας. Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε την 3Ε για αυτή την πρωτοβουλία.

Επιπλέον, παραγγείλαμε 1.500 σάντουιτς, προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες των πληγέντων. Τα σάντουιτς θα σταλούν το Σάββατο 18, την Κυριακή 19 και τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στα Δημαρχεία της Μάνδρας και της Νέας Περάμου.

Κλιμάκιο της Κάριτας Ελλάς επιχείρησε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου να μεταβεί στην περιοχή της Μάνδρας, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν λόγω της καταρρακτώδους βροχόπτωσης και της κατάστασης των δρόμων.

Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις Δημοτικές Αρχές, καταγράφουμε τις ανάγκες τους και είμαστε σε επαγρύπνηση και σε «κατάσταση συναγερμού» ώστε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω βοήθεια στους πλημμυροπαθείς.

 

 

 

Κάριτας Ευρώπης: «Τερματίστε τη φτώχεια των νέων»

  • Κατηγορία: ΚΑΡΙΤΑΣ

«Αξιοποιήστε την ευκαιρία και χρησιμοποιήστε  τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων για να τερματίσετε τη φτώχεια των νέων»

 

Η Κάριτας Ευρώπης απηύθυνε ηχηρή έκκληση υπέρ του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στη συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας για την φτώχεια των νέων, η οποία διενεργήθηκε από 17 εθνικές οργανώσεις Κάριτας στην Ευρώπη.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο κ. Allan Larsson, Ειδικός Σύμβουλος για τον Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Heather Roy, Γενική Γραμματέα της Ευρωδιακονίας (Eurodiaconia), ο Επίσκοπος Per Eckerdal της Σουηδικής Λουθηρανικής Εκκλησίας και ο Jorge Nuño Mayer, Γενικός Γραμματέας της Caritas Europa.

Περισσότερα...

Κάριτας Αθήνας: Εκστρατεία προσφοράς για τους ηλικιωμένους

  • Κατηγορία: ΚΑΡΙΤΑΣ

Περισσότερα...

Η Κάριτας προειδοποιεί για το καινούργιο φαινόμενο της φτώχειας των νέων στην Ευρώπη: Sinkies - Ζευγάρι εργαζόμενων «με ένα μισθό» χωρίς παιδιά

  • Κατηγορία: ΚΑΡΙΤΑΣ

Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη φτώχεια των νέων που διεξήγαγε η Κάριτας σε 17 ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιεί για την αύξηση της φτώχειας μεταξύ των νέων της Ευρώπης. Επισημαίνει επίσης την εμφάνιση ενός νέου κοινωνικού φαινομένου, τους SINKIES, που έχει καταστροφικές συνέπειες για τα δημογραφικά στοιχεία της Ευρώπης και, ως εκ τούτου, για το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της. Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, η Κάριτας Ευρώπης καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν επειγόντως τις αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας των νέων.

Η Eurostat αναφέρει ότι σήμερα 3 στους 10 νέους στην Ευρώπη ζουν ή κινδυνεύουν να βρεθούν στα όρια της φτώχειας. Τα ευρήματα της έρευνας της Κάριτας επιβεβαιώνουν την ολοένα και πιο επισφαλή κατάσταση της νεολαίας της Ευρώπης και δείχνουν την εμφάνιση ενός νέου φαινομένου, μιας καινούργιας ομάδας νέων ανθρώπων, το οποίους η Κάριτας ονόμασε SINKIES (από τα αρχικά των λέξεων Single Income No Kids - Ένα εισόδημα, χωρίς παιδιά). Ο όρος αυτός αναφέρεται σε νεαρά ζευγάρια χωρίς παιδιά, που είναι φτωχοί, αν και εργαζόμενοι και οι δύο, καθώς το σύνολο των αποδοχών τους, οριακά αγγίζει το επίπεδο ενός μισθού προ κρίσης. Σε αντίθεση με τους DINKIES (Double Income No Kids – Διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά – ένας όρος που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1980 για να περιγράψει τα ζευγάρια που όντας εργαζόμενοι και οι δύο κέρδιζαν δύο μισθούς αλλά επέλεξαν να είναι άτεκνα) οι SINKIES ίσως επιθυμούν να κάνουν παιδιά, ωστόσο δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. 

«Οι νέοι στην Ελλάδα θεωρούν τον γάμο και τα παιδιά ως ένα επιπλέον βάρος, στο οποίο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν» λέει η 27χρονη Πετρούλα, ενώ η Πάολα, 20 ετών, θεωρεί ότι «οι σχέσεις πια δεν κρατάνε λόγω της κρίσης».

Η Έρρικα, 21 ετών, επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει και ψυχολογικά προβλήματα. Οι νέοι άνθρωποι, ακόμα κι όταν φτάσουν σε μία ηλικία που θα έπρεπε να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να κάνουν οικογένεια, αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους».

«Βλέπουμε τους γονείς μας που έφτιαξαν οικογένεια από 23 και 25 ετών. Πλέον δεν ισχύει αυτό. Τώρα οι νέοι προσπαθούν να το καθυστερήσουν, φτάνουν στα 35 και στα 40 για να παντρευτούν, κι αυτό μόνο αν είναι οικονομικά ανεξάρτητοι» συμπληρώνει η 22χρονη Λυδία.

«Αυτή η γενιά κινδυνεύει να είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία που είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ο ευρωπαϊκός πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, ιδίως για τα εκατομμύρια των νέων που κινδυνεύουν ή βρίσκονται ήδη στα όρια της φτώχειας στην Ευρώπη », δήλωσε ο Jorge Nuño Mayer, Γενικός Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπης.

Ο κ. Mayer θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 16 Νοεμβρίου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου θα παρουσιάσει τα τελευταία ευρήματα σχετικά με τη φτώχεια των νέων στην Ευρώπη, τα οποία προέρχονται από την έρευνα της Κάριτας. Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετέχουν επίσης ο Allan Larsson, Ειδικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικής Πολιτικής, η Heather Roy, Γενική Γραμματέας της «Ευρωδιακονίας» και ο Επίσκοπος Per Eckerdal από την Σουηδική Λουθηρανική Εκκλησία.

πηγή: caritas.gr

 

Κάριτας Ελλάς: Νέοι της Κάριτας και εθελοντισμός

  • Κατηγορία: ΚΑΡΙΤΑΣ

Στα τέλη του 2015, μέσα από τον θεσμό των αδελφοποιήσεων, η Κάριτας Ελλάς μαζί με την Κάριτας Ιταλίας και με την ηθική και υλική υποστήριξη της  Κάριτας Reggio Calabria Bova ξεκίνησαν μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την ευαισθητοποίηση  στον εθελοντισμό των νέων.

Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian