Πίστη & Ζωή

random_02

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020. Μια μοναχική Παγκόσμια Προσευχή

Μια σκηνή που αντικατοπτρίζει την αγωνία και το φόβο, που ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνει αυτές τις δύσκολες μέρες. Τον Πάπα Φραγκίσκο να διασχίζει τον κεντρικό διάδρομο της πλατείας και να ανεβαίνει κουτσαίνοντας τα σκαλιά που οδηγούν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, με τη συνοδεία εξ αποστάσεως, του τελετάρχη των Ποντιφικών Ιεροτελεστιών Σεβ.του Γκουίντο Μαρίνι. Κανείς άλλος! Ο Φραγκίσκος, φανερά συγκινημένος, με κλειστά μάτια που μερικές φορές ανοίγει, σα να μην ήθελε να αντικρίζει την άδεια πλατεία, ακούει το διάκονο να ψάλλει το απόσπασμα από το κατά Μάρκον Άγιο Ευαγγέλιο, στο οποίο ο ευαγγελιστής μας αναφέρει, για την ανησυχία και το φόβο των μαθητών, όταν στην βάρκα τους αιφνιδιάζονται από μια ξαφνική καταιγίδα. Ο Ιησούς κοιμάται και εκείνοι, μέσα στην τρικυμία και την καταιγίδα, απογοητεύονται και τρομάζουν.

Περισσότερα...

Μερικές σκέψεις για τον κορονοϊό. «Όταν ο ιός τελειώσει…. Η ωραιότητα θα σώσει τον κόσμο»

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

«Όταν ο ιός τελειώσει…. Η ωραιότητα θα σώσει τον κόσμο»

Όταν ο κοροναϊός τελειώσει, όταν ο ιός αυτός νικηθεί,  γιατί σύμφωνα με την πίστη μας και την πεποίθησή μας ο Κύριος είναι μαζί μας, πάντοτε και σε κάθε στιγμή: Κάθε μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, στο Μεγάλο Απόδειπνο, ψέλνουμε: «Μεθ’ μν Θες, γντε θνη κα ττσθε. τι μεθ’ μν Θες…». Είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός είναι μαζί μας και ο Θεός θα νικήσει. Όταν λοιπόν ο ιός αυτός τελειώσει, όταν νικηθεί αναρωτιέμαι: τι άλλο θα νικηθεί μαζί του; Μήπως η τέχνη και η κουλτούρα οι οποίες εξαιτίας των κλειστών μουσείων και των χώρων τέχνης και έκφρασης είναι σήμερα κλειστές; Χωρίς αμφιβολία αυτό θα συμβεί, αλλά αναρωτιέμαι προπάντων ότι η μεγάλη νικημένη δεν θα είναι η ίδια η ανθρώπινη φύση μας, με την έννοια των ανθρώπων οι οποίοι είναι ικανοί να ακούν, να βλέπουν, να επικοινωνούν. Όταν ο κοροναϊός τελειώσει, ίσως και τόσα άλλα θα νικηθούν μαζί του και ίσως θα τελειώσουν. Σε ένα από τα τόσα «βίντεο», τα οποία κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο είδα και το παρακάτω σχόλιο κάποιου ανθρώπου, ο οποίος κοιτάζοντας από το παράθυρο του σπιτιού του έλεγε: «Να, στον δρόμο ένα ασθενοφόρο ήρθε να πάρει έναν “κοροναϊό”». Δηλαδή το ασθενοφόρο δεν ήρθε να πάρει έναν άρρωστο, έναν ασθενούντα συνάνθρωπο, αλλά ένα κοροναϊό. Αυτό για μένα έμοιαζε …ψυχρολουσία.

Περισσότερα...

Η γέφυρα μεταξύ του ανθρώπου και του τελικού προορισμού του

  • Κατηγορία: Πίστη & Ζωή

Για να προσεγγίσω το θέμα που θέλω να αναπτύξω θα πάρω αφορμή από μια σελίδα του Άγγλου ποιητή Thomas Stearns Eliot ο οποίος στο έργο του «Ο Βράχος», ανακαλεί με ποιητικό τρόπο τη θρησκευτική ιστορία της ανθρωπότητας.

Στην αρχή ο κόσμος περιγράφεται ως «Έρημος και κενό». Και σκοτάδι απλωνόταν πάνω στο χείλος της αβύσσου». « Έρημος και κενό», «σκοτάδι», λέξεις που συμπίπτουν με την απουσία νοήματος. Ο άνθρωπος, πράγματι, είναι εκείνος που θα δώσει περιεχόμενο και νόημα στην έρημο και στο κενό: στον άνθρωπο η ίδια η φύση ξεκινά για την ανεξάντλητη περιπέτεια της αναζήτησης του νοήματος. Ήρθε ο άνθρωπος και επιδόθηκε αμέσως σε μια αδιάκοπη απόπειρα για να φανταστεί, να ορίσει, να πραγματοποιήσει, θεωρητικά, πρακτικά και αισθητικά τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ βιωμένης, προσωρινής και εφήμερης στιγμής και του αιώνιου και έσχατου νοήματός της. Ποιο είναι το νόημα της τυχαίας στιγμής σε σχέση με το όλον; Ο άνθρωπος, σε όλες τις εποχές, ακόμη και όταν διακήρυττε το αντίθετο, αντιμετώπισε και βίωσε αυτή την ερμηνευτική προσπάθεια.

Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian