Πανήγυρη του Αγίου Ιωσήφ στην Αλεξανδρούπολη

thess_100311_03

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συνδυάστηκε η Πανήγυρη του Αγίου Ιωσήφ με τις επισκέψεις του Σεβασμιοτάτου π. Ιωάννη Σπιτέρη στις εορτάζουσες καθολικές εκκλησίες της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης. Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, 19 Μαρτίου 2011, μια ομάδα ενοριτών από την Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το προσκύνημα προς τις πόλεις Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη με τη συνοδεία των Πατέρων Λαζαριστών Γιάνους και Ιωάννη της ενορίας της Θεσσαλονίκης. Το ταξίδι ήταν αρκετά άνετο παρά τις όχι και τόσο καλές καιρικές συνθήκες. Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε η τακτοποίηση των εκδρομέων – προσκυνητών στο Ξενοδοχείο και η βραδιά έκλεισε με ένα ευχάριστο δείπνο στο οποίο όλοι συμμετείχαν σαν μια παρέα.

thess_100311_04

Το πρωί της Κυριακής, στις 11 ακριβώς, ήχησαν οι καμπάνες της πολύ όμορφης Εκκλησίας του Αγίου Ιωσήφ Αλεξανδρούπολης. Η συγκινητική ατμόσφαιρα και η κατανυκτική θεία λειτουργία, σε συνδυασμό με τον μεστό και πηγαίο λόγο του Σεβασμιοτάτου ήταν το θείο δώρο για όλους τους συμμετέχοντες. Συγκινητική ήταν και η παρουσία της ολιγομελούς χορωδίας από τη Θεσσαλονίκη, που, παρά τον πολύ πρόσφατο θάνατο του μαέστρου της Αιμιλίου Ζαρφιζιάν, προσπάθησε και έδωσε το δικό της στίγμα στη Θεία Λειτουργία. Γι’ αυτό και ο Σεβασμιότατος, τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και το απόγευμα στην Ξάνθη, ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του Μαέστρου.

Το μεσημέρι πήραμε μέρος στο γεύμα που έγινε σε ένα πολύ γραφικό εστιατόριο στην πόλη της Ξάνθης. Όλη η ομάδα, 25 άτομα, απόλαυσε ένα νόστιμο γεύμα.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, ο επίσκοπος και δύο μηχανικοί επισκέφθηκαν το εγκαταλειμμένο μοναστήρι των Φραγκισκανών αδελφών και με λύπη διαπιστώθηκε η κακή κατάσταση του κτηρίου, συζητήθηκαν οι τρόποι αποκατάστασης και αξιοποίησής του. Δυστυχώς όμως, οι καλές προθέσεις προσκρούουν πάνω στην κακή οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας και του Βικαριάτου. Ελπίζουμε ότι η Θεία Πρόνοια θα μεριμνήσει ώστε να βρεθεί κάποια διέξοδος για να μην καταρρεύσει το νεοκλασικό αυτό κτίριο που κοσμεί την πόλη της Αλεξανδρούπολης.

 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian