Ειδήσεις από την Θεσσαλονίκη [Απρίλιος]

Πέντε σχολεία επισκέφθηκαν τον καθεδρικό μας Ναό τον Μάρτιο: το Πειραματικό Γυμνάσιο Νεάπολης με 50 μαθητές και το Λύκειο Κυμίνων ( Μάλγαρα) με 48 νέους Β΄ Λυκείου. Το ίδιο σχολείο ήρθε και πέρυσι. Αρχές Απριλίου, μέσα σε μία εβδομάδα, ήρθαν άλλα τρία: το Α΄ Λύκειο Συκεών Θεσσαλονίκης και δύο δημοτικά, το 51ο (Κασσάνδρου) και ένα δημοτικό από τη Βέροια. Σύνολο: 218 νέοι και παιδιά σε δύο μήνες, 10 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και 6 δάσκαλοι πρωτοβάθμιας.

Η Παναγία της Αμιάντου Συλλήψεως και της θαυματουργής Μεντάλλιας τούς φέρνει κοντά μας όπου ξεναγούνται επί μία ώρα περίπου κάθε σχολική ομάδα και γνωρίζουν λίγο την Τοπική καθολική Εκκλησία. Γνωρίζουν την άλλη όψη της Εκκλησίας, την λατινόρρυθμη παράδοση. Τον Μάιο περιμένουμε ακόμη ένα δημοτικό σχολείο από τη Θεσσαλονίκη. Κατ’ ουσίαν πρόκειται για πολιτιστικές εκδηλώσεις γνωριμίας. Ο αείμνηστος Πάπας Παύλος ο 6ος στη Β΄ Βατικανή Σύνοδο (1963-1978) έλεγε ρητά: «Δεν είμαστε ο πολιτισμός, αλλά τον προάγουμε» στην περίφημη πρώτη Εγκύκλιό του «ECCLESIAM SUAM», «την Εκκλησία του» (1964). Το αυτό κάνουμε και εμείς. Με παρόμοιες επισκέψεις ανοίγουμε ορίζοντες Πίστεως. Κι έτσι ενώνεται η Εκκλησία από τη βάση που είναι ο λαός του Θεού, οι Πιστοί, και προπάντων οι Νέοι που είναι «το στολίδι της Εκκλησίας», για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του ίδιου του Πάπα.

 

  • Στις 10 Απριλίου, Κυριακή, είχαμε τη χαρά να έχουμε ψαλτή Θεία Λειτουργία που εμψύχωσε η δυνατή χορωδία της Ενορίας Αγίου Ανδρέα της Πάτρας, που πραγματοποίησε μια εκδρομή προς τη Θεσσαλονίκη και τον ελληνικό βορρά. Έψαλλαν άσματα γρηγοριανής μουσικής και το «Πάτερ ημών» στην βυζαντινή παράδοση. Ήταν μια ευκαιρία αλληλογνωριμίας. Την εκδρομή διοργάνωσε ο δραστήριος εφημέριος π. Μάρκος Βιδάλης.


  • Τον Μάρτιο έλαβε χώρα στην αίθουσα της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ένα τριήμερο συνέδριο με θέμα την τιμή και μνήμη του Αγ. Γρηγορίου Παλαμά (14ος αιώνας). Πολεμική εποχή. Μίλησαν διάφοροι καθηγητές της θεολογικής σχολής του ΑΠΘ. Σε όλες τις συνεδριάσεις παραβρέθηκε ο ποιμενάρχης κ. Άνθιμος.

 

Π. Ιωάννης Λούβαρης, Λαζαριστής

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian