Αποστολικό Βικαριάτο Θεσ/νίκης

Η εορτή της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου στο Βόλο

 

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος μας σεβ. Ιωάννης Σπιτέρης έλαβε μέρος στο Δ.Σ. της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας και την επομένη παρακολούθησε τις εργασίες του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου “η γυναίκα στη Βίβλο” που διοργάνωσε η Ελληνική Βιβλική Εταιρία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Διακεκριμένοι ομιλητές και εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος ο π. Θεόδωρος Κοντίδης Τ.Ι. αναφέρθηκαν στη γυναίκα μέσα στην Αγία Γραφή, αλλά και στην αντιμετώπισή της μέσα στην ιστορία και στη θεολογία. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών Σεβαστιανός. Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Η γυναίκα στην Εκκλησία και την κοινωνία” στην οποία ετέθησαν βασικά ερωτήματα σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία και την κοινωνία με φόντο τη Βίβλο και τον ρόλο της που την ολοκληρώνει ως άνθρωπο.

Περισσότερα...

Ειδήσεις από το Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης

 

Πνευματική περισυλλογή κλήρου και Μοναχών

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου ο Κλήρος και οι Μοναχοί του Αποστολικού Βικαριάτου της Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Λάρισα) πραγματοποίησαν με τον Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη την καθιερωμένη πνευματική περισυλλογή και προετοιμασία για τα Χριστούγεννα στην Ι.Μ. των Π.Π. Λαζαριστών. Μαζί μελέτησαν τα δύο πρόσφατα ντοκουμέντα της Α.Α. του Πάπα Φραγκίσκου, την  Αποστολική Επιστολή «APERUIT ILLIS» με την οποία συστήνει την «Κυριακή του Λόγου του Θεού», αλλά  και την Αποστολική Επιστολή «Admirabile signum» δηλ. «Αξιοθαύμαστο σημείο» πάνω στη σημασία και την αξία της φάτνης. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με γεύμα το οποίο προσέφεραν γενναιόδωρα οι Πατέρες της Αποστολής.

Περισσότερα...

Απ. Βικαριάτο Θεσσαλονίκης: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Εκλαμπροτάτου Καρδιναλίου Λεονάρντο Σάντρι. Κυριακή 17 Νοεμβρίου

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο

Προεξάρχοντος του Εκλαμπροτάτου καρδιναλίου Λεονάρντο Σάντρι

στον Καθεδρικό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας

στη Θεσσαλονίκη

Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 10.00

Επίσκεψη του καρδιναλίου Leonardo Sandri στο Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

 

Ο Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Καθολικές Ανατολικές Εκκλησίες Καρδινάλιος Leonardo Sandri, αποδεχόμενος την πρόσκληση που του απηύθυνε η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της χώρας μας και σε συντονισμό με την τοπική Ποντιφική Αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα από τη Δευτέρα 11 μέχρι και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019. Οι Εκκλησιαστικές επαρχίες τόσο του ρωμαϊκού τυπικού όσο και των ανατολικών τυπικών της χώρας μας, ως γνωστόν, υπάγονται στην αρμοδιότητα αυτής της Ρωμαϊκής Συνόδου.

Περισσότερα...

Αποστολικό Βικαριάτο Θεσ/νίκης : Εορτή Αγίου Βικεντίου & Έναρξη Κατηχητικού

 

 

«Δεν φτάνει να μιλάμε για αγάπη,

αυτή πρέπει να περάσει στα έργα,

τότε η αγάπη θα είναι τέλεια και γόνιμη

και θα μπορεί να κερδίσει όλο τον κόσμο» 

Άγ. Βικέντιος Δε Πωλ      

 

Η παρουσία των Πατέρων Λαζαριστών στη βόρειο Ελλάδα (των Πατέρων της Αποστολής όπως αποκαλούνται) χάνεται στο βάθος των τελευταίων αιώνων και η εικόνα τους όλα αυτά τα χρόνια παραμένει συνώνυμη των καθολικών ιερέων και μοναχών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, ακόμα και της ακριτικής μας Θράκης. Ήταν περίεργο λοιπόν που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε στη βόρειο Ελλάδα ένας ναός αφιερωμένος στον ιδρυτή των Π.Π. Λαζαριστών και των Αδελφών του Ελέους, τον Άγιο Βικέντιο Δε Πώλ. Με την ευχή του Θεού, πριν από λίγα χρόνια, δημιουργήθηκε ένας τέτοιος ιερός χώρος και είχαμε τη χαρά να τον ιστορίσουμε με την εικόνα του Αγίου των πτωχών. Ο ναός αυτός βρίσκεται στην Σταυρούπολη, στην Έδρα του Αποστολικού Βικαριάτου της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian