Ελληνική Καθολική Εξαρχία: Εορτή των Χριστουγέννων

Τη νύχτα παραμονής των Χριστουγέννων στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, η Κοινότητα των Ιρακινών Χαλδαίων εόρτασε τη γέννηση του Κυρίου με τα λειτουργικά έθιμα της χώρας τους. Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αποστολικός Έξαρχος Δημήτριος και  λειτούργησε ο Ιρακινός  Χαλδαίος ιερέας, π. Imad Gargees, κατά το αραμαϊκό λειτουργικό τυπικό, με τη συμπαράσταση του υποδιακόνου Emmanuel Cosso. 

Στην ομιλία του ο επίσκοπος  αναφέρθηκε στις δραματικές στιγμές που περνούν σήμερα οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή και στο Ιράκ, οι οποίοι διώκονται από τους εχθρούς του Χριστού, επειδή ακριβώς είναι χριστιανοί, ανεξαρτήτως δόγματος, αλλά και στις δυσχέρειες επιβίωσης που οι ίδιοι Ιρακινοί, ως μετανάστες, αντιμετωπίζουν στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης και της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας για την εδώ παραμονή και άδεια εργασίας. Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε και στο Ιωβηλαίο της Ευσπλαχνίας καθόλο το Άγιο αυτό Έτος 2016, τονίζοντας ότι η μαρτυρία της χριστιανικής ευσπλαχνίας πρέπει να μας εμπνέει όχι μόνο τώρα τα Χριστούγεννα, αλλά σε όλο το Έτος.   

Στο Μήνυμα του προς τους πιστούς από τη Βαγδάτη, ο  Πατριάρχης των Καθολικών Ιρακινών Χαλδαίων, Μακαριώτατος LOUIS RAPHAEL Α΄ SAKO, κάλεσε τους πιστούς να σταθούν αδελφικά προς τους Ιρακινούς πιστούς που φθάνουν ως μετανάστες ή πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

Το πρωί των Χριστουγέννων, στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος λειτούργησε ο Αποστολικός Έξαρχος Δημήτριος. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν πλήθος πιστών Ελληνορρύθμων  Καθολικών, Ελλήνων, Ουκρανών, Ρουμάνων. Συνέπεσε δε και μια ευλογημένη επέτειος, δηλαδή των 60 χρόνων ιεροσύνης των πατέρων Στεφάνου Μαραγκού και Γεωργίου Σαργολόγου. Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιότατος εξήρε την ιερατική διακονία των δυο ιερέων, και το παριστάμενο εκκλησίασμα μαζί με την προσευχή του ανεφώνησε και το Άξιος, Άξιος, Άξιος, εκφράζοντας τιμή και ευγνωμοσύνη προς τους δυο αυτούς ζηλωτές ιερωμένους. 

Στο τέλος της Λειτουργίας τα παιδιά του Κατηχητικού της Ουκρανικής Κοινότητας έψαλλαν χριστουγεννιάτικους ύμνους.   

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian