Το 22° Συνέδριο Κανονικού Δικαίου στη Θεσσαλονίκη

Στις 10-15 Σεπτεμβρίου 2015 συνήλθε στη Θεσσαλονίκη στο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Διακονία» της Μητροπόλεως  το 22°  Διεθνές Συνέδριο της «Εταιρείας του Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών». Η έδρα της Εταιρείας είναι στη Βιέννη και ο πρόεδρος εναλλάσσεται ανά τριετία  από ένα Καθολικό και ένα Ορθόδοξο. Στη περίοδο αυτή προεδρεύει ο Σεβασμιότατος επίσκοπος Αβύδου, κ. Κύριλλος Καταρέλος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ήταν, μαζί με τους συνεργάτες του,  και ο οργανωτής του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο χαιρέτησαν οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, της Θεολογικής Σχολής και των τοπικών αρχών.

Το γενικό θέμα του Συνεδρίου ήταν «Η άσκηση της Οικονομίας, της Επιείκειας και της Ακρίβειας στη ζωή της Εκκλησίας», δηλαδή της επιεικούς ή της αυστηρής τήρησης των νόμων της Εκκλησίας.  Συμμετείχαν εκατό περίπου σύνεδροι, Έλληνες και ξένοι, Καθολικοί, Ορθόδοξοι και Διαμαρτυρόμενοι, ακαδημαϊκοί θεολόγοι και ειδικοί στο Κανονικό Δίκαιο των Ορθοδόξων Εκκλησιών και των Καθολικών Ανατολικών Εκκλησιών. Παρουσιάστηκαν  28 εισηγήσεις, μεταξύ των οποίων του Καρδιναλίου Francesco Coccopalmerio, προέδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου για τα Νομικά Κείμενα, και του Γρατιανουπόλεως Δημητρίου Σαλάχα, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Lapplication de lEconomie ecclésiastique à la loi pénale selon les saints Canons de lEglise ancienne et dans la loi en vigueur des Eglises catholiques orientales».  

Από τις εισηγήσεις και τις μακρές εμπεριστατωμένες συζητήσεις που ακολούθησαν προέκυψε ότι οι Νόμοι της Εκκλησίας δεν αποσκοπούν απλώς να εξασφαλίσουν την τήρηση της τάξεως εντός της Εκκλησίας και την άρτια οργάνωση της, αλλά κυρίως και πρωταρχικά τη σωτηρία των ψυχών (salus animarum) που είναι και ο υπέρτατος Νόμος. Αυτή η προοπτική ενέπνευσε και τον Πάπα Φραγκίσκο στη πρόσφατη Νομοθεσία που εξέδωσε για τη διαδικασία ακύρωσης γάμων, όπου κάνει ρητή αναφορά στη διδασκαλία του Μεγάλου Βασιλείου περί  της ασκήσεως της «εκκλησιαστικής οικονομίας και ακρίβειας» προκειμένου να σταθεί η Εκκλησία στο πλευρό των μετανοούντων πιστών που ζητούν την πνευματική θεραπεία.

Στο τέλος του Συνεδρίου οι σύνεδροι έλαβαν μέρος σε ένα προσκυνηματικό περίπλου γύρω από το Άγιον Όρος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΚΑΘΟΛΙΚΗ  ΕΞΑΡΧΙΑ

 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian