Σύρος : Χορήγηση του Μυστηρίου του Χρίσματος

syr_xrisma_6

«Το Χρίσμα τελειοποιεί τη χάρη του Βαπτίσματος, είναι το ιερό μυστήριο που δίνει το Άγιο Πνεύμα για να μας ριζώσει βαθύτερα στη θεϊκή υιοθεσία, να μας ενσωματώσει πιο σταθερά στον Χριστό, να κάνει ισχυρότερο το σύνδεσμό μας με την Εκκλησία, να μας συνδέσει περισσότερο στην αποστολή της και να μας βοηθήσει να δίνουμε τη μαρτυρία της χριστιανικής πίστεως με λόγια συνοδευόμενα από έργα» (Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας - αριθ. 1316 ).

     Κατά τη λειτουργική περίοδο που διανύουμε γιορτάζουμε την ημέρα της Πεντηκοστής, κατά την οποία το πνεύμα της θεϊκής υποσχέσεως μεταδόθηκε στους μαθητές, «που ήταν συναθροισμένοι στον ίδιο χώρο και το περίμεναν όλοι με μια καρδιά προσκαρτερώντας στην προσευχή». Κατά την περίοδο αυτή στις καθολικές εκκλησιαστικές μας επαρχίες, όπως έγινε και στη δική μας, στη Σύρο, χορηγείται το ιερό μυστήριο του Χρίσματος στα παιδιά ηλικίας περίπου 9 ετών. Από τους εφημερίους και τους κατηχητές προηγείται μια προσεγμένη και ειδική προετοιμασία των παιδιών για το Χρίσμα, που στοχεύει στο να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη αξία και σημασία του ιερού μυστηρίου που θα λάβουν. Συγχρόνως όμως και να τα κατευθύνει, αφενός να κατανοήσουν τη δράση, τα δώρα και τα καλέσματα του Αγίου Πνεύματος και αφετέρου προς μια στενότερη ένωση με τον Ιησού Χριστό, καλλιεργώντας το αίσθημα ότι ανήκουν στη Εκκλησία Του, τόσον στη παγκόσμια, όσον και στην ενοριακή τους Κοινότητα. Φρόντισαν ακόμη, ώστε, τα παιδιά που θα ελάμβαναν το Χρίσμα, να βρίσκονται σε κατάσταση χάρης, γι’ αυτό και προσέτρεξαν στο μυστήριο της Μετανοίας, προετοιμαζόμενα να δεχθούν με προθυμία και καλή διάθεση τη δύναμη και τις χάρες του Αγίου Πνεύματος. Κατά τις τελευταίες, πριν από το Χρίσμα, ημέρες γονείς και ανάδοχοι συναντήθηκαν με τον εφημέριο και κατηχητές και συζήτησαν για τα θέματα που αφορούν το μυστήριο που θα δινόταν στα παιδιά και κατατοπίστηκαν για την ιεροτελεστία που θα γινόταν στο ναό.

syr_xrisma_2

     Λόγω του περιορισμένου, σε μερικές ενορίες, αριθμού των παιδιών που θα ελάμβαναν το Χρίσμα κατά το 2011, παιδιά δύο ή και περισσοτέρων ενοριών συγκεντρώθηκαν στο ναό μιας από αυτές τις ενορίες, όπου εκεί, με παρόντες τους εφημερίους τους και τους κατηχητές τους, ο Σεβασμιότατος Επίσκοπός μας π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, κατά την τέλεση Αρχιερατικού Συλλείτουργου, στο οποίο συμμετείχαν και οι Εφημέριοι, τους χορήγησε το ιερό μυστήριο του Χρίσματος, με την επάλειψη του αγίου μύρου στο μέτωπό τους, επιθέτοντας το χέρι του, λέγοντας : «Λάβε τη σφραγίδα της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος - Η ειρήνη μαζί σου». «Ο ίδιος ο Χριστός δηλώνει ότι είναι χαραγμένος με τη σφραγίδα του Πατέρα Του. Έτσι και ο χριστιανός είναι χαραγμένος με μια σφραγίδα: ‘’ Και ο Θεός, που στερεώνει και εμάς και εσάς εν Χριστώ και μας έχρισε λαό Του, είναι ο ίδιος που με τη σφραγίδα Του έβαλε στις καρδιές μας τον αρραβώνα του Πνεύματος‘’ (Β΄ Κορ 1,22). Αυτή η σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος σημειώνει ότι ανήκουμε ολοκληρωτικά στον Χριστό, ότι βρισκόμαστε για πάντα στην υπηρεσία Του, αλλά σημαίνει και την υπόσχεση της θεϊκής προστασίας, κατά τη μεγάλη εσχατολογική δοκιμασία». (Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας - αριθ. 1296 ).  

     Οργανωμένη και με τάξη, κατανυκτική και συγκινητική η ιεροτελεστία στον κάθε ναό, που ήταν πλημμυρισμένος από πιστούς, όπου βεβαίως υπερτερούσαν σε αριθμό οι γονείς των παιδιών, τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και συγγενείς τους. Ομοιόμορφα ντυμένα τα παιδιά με λευκό ένδυμα και σταυρό στο στήθος και με τις λαμπάδες τους, προπάντων όμως περιβεβλημένα με την παιδική τους αθωότητα, συμμετείχαν στην ευχαριστιακή Σύναξη με σοβαρότητα και ευλάβεια, συνειδητοποιώντας ότι η ημέρα αυτή είναι γι’ αυτά μια σημαντική ημέρα. Ανανέωσαν τις υποσχέσεις του Βαπτίσματος και έκαναν την ομολογία πίστεως, διάβασαν τις δεήσεις των πιστών, προσέφεραν τα δώρα κατά την προσφορά, απήγγειλαν με τους υπόλοιπους πιστούς το Πάτερ Ημών, ενώ βεβαίως οι ξεχωριστές και ιερές γι’ αυτά στιγμές ήταν εκείνες που τους χορηγήθηκε το ιερό μυστήριο του Χρίσματος και που έλαβαν τη Θεία Ευχαριστία. Κοντά στο κάθε παιδί ο ανάδοχός του, ο οποίος το παρουσίασε στον Επίσκοπο για να λάβει το Χρίσμα και που ως επί το πλείστον ήταν ο ίδιος ο ανάδοχος του μυστηρίου του Βαπτίσματος, όπως άλλωστε αρμόζει να είναι το ίδιο πρόσωπο για να εκδηλώνει την ενότητα των δυο ιερών μυστηρίων. Οι χορωδίες κατηύθυναν και ενίσχυαν αρμονικά τα άσματα των πιστών, που συμμετείχαν και εκείνοι με τις ικεσίες τους στην ιερή ακολουθία. Τα κηρύγματα του Σεβασμιοτάτου περιεστράφησαν γύρω από το νόημα και τα μηνύματα της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος, τη σπουδαιότητα των χαρισμάτων του ιερού μυστηρίου του Χρίσματος και τα κείμενα των Αναγνωσμάτων, δίνοντας και τις πατρικές του ευχές και νουθεσίες στα παιδιά. Στο τέλος από την ενορία προσφέρθηκαν στα παιδιά ενθύμια του μυστηρίου του Χρίσματος και από τους γονείς κεράσματα στο εκκλησίασμα, ενώ βεβαίως δεν έλειψαν οι βιντεοσκοπήσεις και οι αναμνηστικές φωτογραφίες των παιδιών με τον Επίσκοπο, εφημερίους, αναδόχους, γονείς, κατηχητές και άλλους.    

syr_xrisma_3

         Στον καθεδρικό μας ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, το ιερό μυστήριο του Χρίσματος χορηγήθηκε από τον Επίσκοπό μας π. Φραγκίσκο, την Κυριακή της Πεντηκοστής, 12 Ιουνίου, στις 7 μ. μ. σε 10 συνολικά παιδιά που ανήκουν στις δυο ενορίες της Άνω Σύρου Αγίου Γεωργίου και Αγίου Σεβαστιανού και στις ενορίες Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Κίνι και Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Πισκοπειό. Τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τον Επίσκοπο και τους παρευρισκόμενους Ιερείς π. Νικόλαο Ρούσσο, Εφημέριο των δυο ενοριών στην Άνω Σύρο, π. Ιωάννη Ρούσσο, Εφημέριο των ενοριών στο Κίνι και στο Πισκοπειό και τον ιερομόναχο π. Γεώργιο Μπάσσο της ιεράς Μονής των πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο. Όπως και στους άλλους ενοριακούς ναούς η ιεροτελεστία υπήρξε βαθειά κατανυκτική και συγκινητική, με τη συμμετοχή πολλών πιστών, με τη δέουσα σοβαρότητα και ευλάβεια από τα παιδιά που συμμετείχαν ενεργά σε αυτήν, περιστοιχιζόμενα από τους αναδόχους και τους γονείς τους. Και εδώ δεν έλειψαν οι προσφορές από την ενορία ενθυμίων στα παιδιά και από τους γονείς κεράσματος στο εκκλησίασμα.      

       Το κήρυγμα του Σεβασμιοτάτου, ήταν προσαρμοσμένο με τα κείμενα των αναγνωσμάτων, τις πανηγύρεις της Πεντηκοστής, του Αγίου Πνεύματος και των γενεθλίων της Εκκλησίας και με το ιερό μυστήριο του Χρίσματος.    

      

«Θυμήσου λοιπόν ότι έλαβες ένα πνευματικό σημείο,

το Πνεύμα της σοφίας και της συνέσεως,

το Πνεύμα της συμβουλής και της δυνάμεως,

το Πνεύμα της γνώσεως και της ευσεβείας,

το Πνεύμα του αγίου φόβου,

και φύλαξε αυτό που έλαβες.

Ο Θεός Πατέρας σε σημάδεψε με το σημείο Του,

ο Χριστός Κύριος σε έχρισε

και έβαλε μέσα στην καρδιά σου τον αρραβώνα του Πνεύματος»  

Σύρος, 13 Ιουνίου 2011

Ισίδωρος Γ. Σαλάχας

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian