200 χρόνια από την ίδρυση των Μαριανών Αδελφών

 Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017, εορτάστηκε με λαμπρότητα στην κοινότητα της Αγίας Κυριακής Παλαιού Φαλήρου των Μαριανών Αδελφών, η επέτειος των διακοσίων χρόνων από την ημέρα εκείνη που αποτέλεσε την απαρχή της Μαριανής Αδελφότητας. Με αυτό τον τρόπο αποδόθηκε τιμή σε μια πορεία αγάπης και αλληλεγγύης που ξεκίνησε από τον Μαρκελλίνο Champagnat με συνοδοιπόρους στο σπουδαίο έργο του τους Μαριανούς Αδελφούς  που αποτελούν μια ξεχωριστή οικογένεια μοναχών.

Στην εορτή παρευρέθησαν ο Σεβασμιότατος Edward – Joseph Adams Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα, ο Σεβασμιότατος Σεβαστιανός Ροσσολάτος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, ο Σεβασμιότατος Εμμανουήλ Νιν Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος, εκπρόσωποι του Κλήρου και των Καθολικών Μοναχικών Ταγμάτων της Ελλάδας, τα διοικητικά συμβούλια των Λεοντείων Λυκείων Νέας Σμύρνης και Πατησίων και του Κέντρου Μελέτης «Καρδιά χωρίς Σύνορα» στις Αχαρνές και τα  μέλη του συμβουλίου των Ελληνογαλλικών σχολείων.

Αρχικά προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό που αναφερόταν στη ζωή και στο έργο του Μαρκελλίνου Champagnat και των πρώτων Μαριανών Αδελφών,  δίνοντας επίσης έμφαση στο νόημα και στην ουσία της ιερής αποστολής τους.

Στη συνέχεια, στο παρεκκλήσιο της κοινότητας της Αγίας Κυριακής των Μαριανών Αδελφών, ο Αδελφός Ματθαίος Λεβαντίνος, μέλος του Επαρχιακού Συμβουλίου της Επαρχίας L' Hermitage, αναφέρθηκε στη σημασία της Μαριανής Αποστολής στις ημέρες μας και κυρίως στις προκλήσεις των νέων καιρών και στην ανταπόκριση των αιτημάτων των παιδιών και των νέων, ιδιαίτερα εκείνων που ζουν σε υλική, πνευματική ή ηθική φτώχεια. Ο ομιλητής τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «…Δύο αιώνες έχουν περάσει από τότε που ο Μαρκελλίνος Champagnat ξεκίνησε την πορεία του με σημαντικότερα εφόδια τη βαθιά πίστη του στον Θεό, την ευλάβεια στην Παναγία, την αγάπη για τους ανθρώπους και το πάθος να κηρύξει το Ευαγγέλιο σε εκείνους που το αγνοούσαν, κυρίως στα παιδιά και στους νέους.

Αυτό το όραμα μετέδωσε στους πρώτους Μαριανούς Αδελφούς πριν από 200 χρόνια. Και εκείνοι τότε, ενώ ξεκίνησαν από αμόρφωτα παιδιά αγροτικών οικογενειών, κατόρθωσαν να γίνουν δάσκαλοι των νέων στην ορεινή Κεντρική Γαλλία. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο αιώνων, το μαριανό έργο εξελίχθηκε παρά τις αντιξοότητες και αγκάλιασε τις πέντε ηπείρους της γης. Στις μέρες μας, 3.000 Μαριανοί Αδελφοί, μαζί με 80.000 Λαϊκούς συνεργάτες τους δραστηριοποιούνται σε 82 χώρες και υπηρετούν το όραμα του Ιδρυτή τους.

Σήμερα, 2 Ιανουαρίου 2017, η Μαριανή Οικογένεια εορτάζει και τιμά τον Ιδρυτή της, τους πρώτους Αδελφούς, την ιστορία και την αποστολή της στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Μελετά το παρελθόν, τις ρίζες, την πορεία της και διακρίνει τα διαχρονικά στοιχεία, που μπορούν να αποτελέσουν το προζύμι για τη διαμόρφωση του παρόντος και τον οραματισμό του μέλλοντος».

Κατόπιν, ακολούθησε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών Σεβαστιανού Ροσσολάτου, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στη σημαντική συμβολή των Μαριανών Αδελφών για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και ιδιαίτερα των περιθωριοποιημένων, αλλά και στην ευρύτερη σημασία του εορτασμού της ξεχωριστής αυτής ημέρας για όλη τη Μαριανή Οικογένεια.

Η εορτή έκλεισε με γεύμα όπου όλοι, ως μέλη της ίδιας οικογένειας και φορείς της ίδιας αποστολής, καθίσαμε γύρω από το ίδιο τραπέζι και ανταλλάξαμε ευχές. Στο τέλος ο Σεβασμιότατος Edward – Joseph Adams Εκπρόσωπος του Βατικανού  μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς και τις εγκάρδιες ευχές του Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας πάπα Φραγκίσκου. Επίσης, τόνισε το πολύ σημαντικό έργο των Μαριανών Αδελφών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εορτή αυτή εκφράζει με τρόπο εμφατικό τη ζωτικότητα του Μαριανού χαρίσματος 200 χρόνια μετά την ίδρυση της Μαριανής Οικογένειας και μας καλεί όλους σε ένα νέο ξεκίνημα που θα ανταποκρίνεται στις νέες και επείγουσες προκλήσεις της εποχής μας. Σε αυτή την πορεία συμπαραστάτες και καθοδηγητές είναι η Καλή μας Μητέρα, η Παναγία, και ο Άγιος Μαρκελλίνος, που μας έχει μεταλαμπαδεύσει το όραμά του και μας έχει κληροδοτήσει την αποστολή του. 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian