Ο πρώτος μήνας του χρόνου σε Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στην αρχή της νέας χρονιάς τηρήθηκε το έθιμο της βασιλόπιτας, την οποίαν έκοψαν οι ενορίες και οι θεσμοί της Αρχιεπισκοπής στην Κέρκυρα και στο Αποστολικό Βικαριάτο της Θεσσαλονίκης.

 

Το πρωί της ημέρας της Πρωτοχρονιάς, ο Σεβασμιώτατος Ιωάννης είχε την ευκαιρία, όπως κάθε χρόνο, να παραστεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφερειακής Ενότητας - Νομαρχίας Κερκύρας, όπου όλες οι τοπικές αρχές συναντώνται, ανταλλάσουν μηνύματα και ευχές και απευθύνουν μηνύματα μέσω των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών. Αλλά και στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία και αυτή την χρονιά να παρευρεθεί σε μία σειρά από κοπές, όπου μπόρεσε να συναντήσει και να συζητήσει με τους διάφορους ποιμαντικούς φορείς και θεσμούς των δύο εκκλησιαστικών μας επαρχιών.

Με την ευκαιρία της μηνιαίας παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα από τις 3 έως τις 10 Ιανουαρίου, επισκέφθηκε τις Αδελφές Ιεραποστόλους της Αγάπης, τις γνωστές ως Αδελφές της Μητέρας Θηρεσίας της Καλκούτα, όπου διατηρούν ένα σπίτι για κατατρεγμένες και κακοποιημένες γυναίκες. Πλαισιωμένος από ενορίτες, χορωδούς και υποστηρικτές του έργου των Αδελφών, από τις μοναχές που προσφέρουν καθημερινά, με απέραντη γενναιοδωρία τα χαρίσματά τους, αλλά και από τις 20 περίπου γυναίκες, οι περισσότερες πρόσφυγες από τη Συρία και τα παιδιά τους, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και ευχήθηκε δύναμη και πιστότητα σε όλους. Πριν προσφέρει μία Θεία Λειτουργία στις Αδελφές, ο Άγιος Βασίλης, στην πραγματικότητα ο Λαζαριστής π. Αγκαπίτ ντυμένος Άγιος Βασίλης, μοίρασε δώρα στα παιδιά, στις μητέρες τους και στις Αδελφές, γεμίζοντας το χώρο χαμόγελα, ελπίδα και χαρούμενες φωνές. Οι γυναίκες, οι περισσότερες μουσουλμάνες, προσέφεραν έκοψαν και μοίρασαν τα εδέσματα στους παρευρισκόμενους, εμψύχωσαν την παρέα με χορούς και τραγούδια από τις πατρίδες τους και ξέχασαν, έστω και για λίγο την αγωνία και το φόβο του μακρινού ταξιδιού που τους έφερε στο σπίτι των Αδελφών.

Την ημέρα των Θεοφανείων είναι πλέον παράδοση για την Ενορία της Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας να κόβει, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, την πίτα της και να κάνει τον ετήσιο ποιμαντικό και οικονομικό της απολογισμό. Η μεγάλη παρουσία των θεσμών της Ενορίας, και αυτή την χρονιά, φανερώνει το μέγεθος των δραστηριοτήτων και των προσπαθειών που καταβλήθηκαν: το ενοριακό συμβούλιο, η Κάριτας, το Κατηχητικό, η Νεολαία, οι Έφηβοι, η Λεγεώνα της Μαρίας, η Χορωδία, ο Όμιλος του Αγίου Βικεντίου, οι Φοκολάρε κ.ο.κ. όλοι μίλησαν και παρουσίασαν τα πεπραγμένα τους για τη χρονιά που πέρασε. Οι απολογισμοί άλλωστε, θα δημοσιοποιηθούν, εν καιρώ, στο Δελτίο «Συνάντηση». Μολονότι το κρύο ήταν τσουχτερό, η αίθουσα ήταν γεμάτη από ενορίτες που συμμετείχαν στην πλούσια, σε δώρα, λαχειοφόρο αγορά και στο μπαζάρ που είχε ετοιμαστεί.

Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα ο Αρχιεπίσκοπος συμμετείχε σε μία σειρά εκδηλώσεων για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας φορέων και σωματείων, αλλά και των παιδιών του κατηχητικού μας κέντρου, ευχόμενος ειρήνη και κάθε επιτυχία στο έργο τους.

  

 Ιδιαίτερη βραδιά ήταν αυτή που επεφύλαξε η κοινότητα των Φιλιππινέζων στην Κέρκυρα, που επί 25 και πλέον χρόνια εμπλουτίζουν την ενοριακή μας κίνηση με την παρουσία τους.

Όπως κάθε χρόνο, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο της Κάριτας Κερκύρας π. Ρόμπερτ Ρέικλι και εθελοντές της οργάνωσης, επισκέφθηκε τα ιδρύματα του νησιού. Το πρωί της 12ης Ιανουαρίου επισκέφθηκε το ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, όπου συζήτησε με την προϊσταμένη και τις νοσηλεύτριες, έκοψε την πίτα πλαισιωμένος από τους τροφίμους και συνοδεία μίας καλλίφωνης κοινωνικής λειτουργού τραγούδησαν παλαιά τραγούδια, ξυπνώντας μνήμες στις γιαγιάδες και τους παππούδες που νοσταλγούσαν, χαμογελώντας… πικρά.

Μία παρόμοια επίσκεψη πραγματοποιεί τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο και ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος στο καθολικό Γηροκομείο, μοιράζοντας γλυκά στους τροφίμους. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη σχέση ευγένειας, καλοσύνης και υπευθυνότητας απέναντι στα χριστιανικά πληρώματα της Κέρκυρας που θα άξιζε και άλλοι να μιμηθούν και να εφαρμόσουν. Η εκτίμηση του Μητροπολίτη κυρίως στο έργο των Φραγκισκανών Αδελφών που διαχειρίζονται το Γηροκομείο είναι μεγάλη και αντανακλά συχνά σε διάφορες δράσεις και προσκλήσεις.

Στο Καθολικό Γηροκομείο, τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Άγιος Ιωσήφ» ο Αρχιεπίσκοπος έκοψε την πίτα το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ο εφημέριος της παρακείμενης ενορίας της Ιεράς Καρδίας του Ιησού π. Πέτρος, όλες οι Αδελφές, το δωδεκαμελές και πλέον έμμισθο προσωπικό και όλοι οι τρόφιμοι ήταν παρόντες για να ευχηθούν για τη νέα χρονιά, που ξεκινά και αυτή με δυσκολίες.

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το Γηροκομείο – Πτωχοκομείο του Δήμου Κέρκυρας όπου η προϊσταμένη τον ξενάγησε στους χώρους και στα δωμάτια του ιδρύματος, όπου μοίρασε δώρα σε όλους τους τροφίμους. Ακολούθως στο κεντρικό σαλόνι έκοψαν την πίτα και αντάλλαξαν ευχές.

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος έκοψε την πίτα στην Ενορία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, εκεί όπου το Ενοριακό Συμβούλιο έκανε τον ετήσιο απολογισμό και τον προγραμματισμό των δράσεων για τη νέα χρονιά.

Οι πρωτομηνιάτικες αυτές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου με την «μητέρα» όλων… των πιτών, την πίτα του Καθολικού Καθεδρικού Ναού που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή κόσμου στο πνευματικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής μας «Αντώνιος Βαρθαλίτης», αλλά γι’ αυτήν την όμορφη εκδήλωση θα υπάρξει μία άλλη αναφορά.

Χρόνια πολλά… και του χρόνου!

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian